IRO i HUOJ poziva na predavanje o odgovornosti akademske zajednice

IRO i HUOJ poziva na predavanje o odgovornosti akademske zajednice

Institut za razvoj obrazovanja: Društveno korisno učenje dokazuje važnost odgovornosti akademske zajednice

Sustav visokog obrazovanja koji će osiguravati jednake obrazovne mogućnosti, voditi se načelom osiguranja kvalitete, promicati međunarodnu suradnju, poticati cjeloživotno učenje te odgovarati potrebama pojedinca i društva vizija je Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), nevladine udruge osnovane 1999. godine u Zagrebu koja se bavi visokim obrazovanjem s ciljem služenja hrvatskoj akademskoj zajednici i društvu u cjelini.

Kako bi se otvorila rasprava o ulozi civilnog društva u unaprjeđenju sustava visokog obrazovanja koji će stvarati uvjete za razvoj osviještenih i odgovornih građana i građanki te tako osiguravati pozitivne promjene, Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) u sklopu sekcije za društveno odgovorno poslovanje (DOP) poziva na drugo predavanje u ovogodišnjem jesenskom ciklusu. S obzirom na to da su aktivnosti sekcije usmjerene i na jačanje suradnje s nevladinim sektorom s ciljem podržavanja njihova rada, predavanje će održati Nina Vranešević Marinić, pomoćnica izvršnog direktora i Ria Bilić, voditeljica razvoja politika visokog obrazovanja iz Instituta za razvoj obrazovanja.

Devetnaest godina u stvaranju društva znanja

Kao dugogodišnje voditeljice projekata i stručnjakinje za politike visokog obrazovanja, predstavnice IRO-a govorit će o ulozi i aktivnostima organizacije predane napretku visokog obrazovanja i stvaranju društva znanja, prvenstveno kroz provedbu nacionalnih i EU projekata te pružanje usluga informiranja i savjetovanja o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu.

U proteklih devetnaest godina djelovanja, IRO je proveo više od 250 projekata, u razdoblju 2016./2017. prepoznatljivi je Sajam stipendija i visokog obrazovanja posjetilo čak 10.000 posjetitelja u tri grada, zaprimljeno je 15.000 direktnih upita korisnika, dok je 250.000 korisnika posjetilo online kanale organizacije. S obzirom na to da je riječ o organizaciji koja broji 10 zaposlenika te 15 vanjskih suradnika i volontera, naglasak će biti stavljen i na interne i eksterne komunikacijske procese kao ključne elemente u ostvarivanju misije organizacije.

Jednake mogućnosti u obrazovnom sustavu

U 2018. godini jedan od prepoznatljivih projekata IRO-a je i EDU policy LAB – Društveno korisnim učenjem do jednakih mogućnosti. Riječ je o impresivnom projektu koji s jedne strane rješava problem nedovoljne uključenosti mladih u rješavanje problema lokalne zajednice, a s druge strane nedostatka dugoročnih i održivih partnerstava između visokoobrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva. Riječ je o partnerstvima koja bi trebala pridonijeti ostvarenju „civilne“ misije sveučilišta, čime bi se doprinijelo razvijanju društvene odgovornosti studenata i ostalih članova akademske zajednice u rješavanju konkretnih društvenih problema.

S obzirom na pravodoban odabir predavačica i velik interes javnosti, predavanje će se održati u prostorima HUOJ-a (Ilica 5, Oktogon) 27. rujna s početkom u 17 sati.

Ulaz je slobodan, uz obveznu prethodnu najavu na adresi info@huoj.hr.

Dostupno na: DOP Dobra Hrvatska, 19.9.2018.