Sudjelovali smo na Drugoj europskoj konferenciji o društveno korisnom učenju u Belgiji

Sudjelovali smo na Drugoj europskoj konferenciji o društveno korisnom učenju u Belgiji

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) sudjelovao je na Drugoj europskoj konferenciji o društveno korisnom učenju u visokom obrazovanju u Antwerpenu.

Druga europska konferencija o društveno korisnom učenju u viskom obrazovanju (2nd European Conference on Service-Learning in Higher Education) u organizaciji University of Antwerpen i UCSIA Antwerp održala se 19. do 21. rujna u Antwerpenu. Konferencija je uključivala mnoštvo prezentacija, interaktivnih radionica i okruglih stolova na temu metode društveno korisnog učenja (DKU). Glavna je svrha konferencije bila inspiriranje i stvaranje formalne mreže između osoba posvećenih radu s DKU metodom, izmjena dobrih praksi te jačanje vidljivosti metode u Europi i šire. Predavanja o metodi DKU-a održali su poznati stručnjaci u tom polju, Nieves Tapia i dr.sc. Seth Pollack, a sudionici konferencije mogli su se uključili u niz edukativnih radionica o razvijanju, implementaciji i perspektivama o društveno korisnom učenju. Detaljan program konferencije možete pročitati ovdje.

U sklopu konferencije predstavila su se dva projekta koje vodi Institut za razvoj obrazovanja. Bojana Culum (Sveučilište u Rijeci) predstavila je alate i okvir za poticanje civilne misije visokih učilišta koji se razvija projektom TEFCE. Voditeljica razvoja politika visokog obrazovanja u IRO-u, Jasenka Begić, predstavila je metodu društveno korisnog učenja i program projekta EDUpolicy LAB – društveno korisnim radom do jednakih obrazovnih mogućnosti. Glavna svrha EDUpolicy LAB projekta je kroz metodu društveno korisnog učenja osvijestiti mlade o socijalno isključenim skupinama ljudi i osposobiti ih za osmišljavanje društvenih inovacija za rješavanje problema u lokalnoj zajednici.