Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU: prioriteti u području obrazovanja

Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU: prioriteti u području obrazovanja

Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Vijećem Europske Unije 1. siječnja 2020. Program hrvatskog predsjedništva usmjeren je na četiri glavna područja, a to su: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

 

Tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije  istaknuti su sljedeći prioriteti u području obrazovanja: reforme u obrazovanju u sklopu Europskoga semestra, učitelji i nastavnici budućnosti, mobilnost i cirkulacija mozgova te strateški okvir suradnje Europske unije u području obrazovanja i osposobljavanja do 2030. godine.

Prioriteti predsjedništva u području obrazovanja uključivat će socijalnu dimenziju i inkluzivnost obrazovanja i osposobljavanja, (ne)usklađenost vještina s potrebama tržišta rada i razvoja društva, mobilnost i europske vrijednosti te kvalitetu i izvrsnost obrazovanja.

S obzirom na činjenicu da obrazovanje zauzima sve značajniji položaj u provedbi reformi u sklopu Europskoga semestra, predsjedništvo planira ministarsku raspravu i usvajanje rezolucije o obrazovnim reformama u Europskome semestru. U fokusu predsjedništva bit će i rasprava o prijedlogu novoga strateškog okvira suradnje u području obrazovanja i osposobljavanja do 2030. („Education and Training 2030“).

Očekuje se donošenje uredbi u okviru programa Obzor Europa za znanstvena istraživanja, Erasmus+ i Svemirski program vrijednih milijarde eura.

Republika Hrvatska predsjeda Vijećem Europske Unije u šestomjesečnom razdoblju  do 30. lipnja 2020.

Prezentaciju o ključnim temama u području prioriteta obrazovanja, istraživanja i svemira tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske Unije možete preuzeti ovdje.

 

Preuzeto s https://mzo.gov.hr/