Znate li što znače vaši SAT rezultati?

Znate li što znače vaši SAT rezultati?

SAT (Scholastic Aptitude Test) je test sposobnosti koji se koristi kao prijemni ispit za upis na preddiplomske studije u SAD-u. Polažu ga, kako međunarodni studenti, tako i domaći, američki studenti kao dio upisnog procesa za studij.

Ukupan broj bodova na SAT testu je 1600, od čega dio testa koji ispituje znanje matematike i onaj koji ispituje znanje engleskog jezika (Evidence-Based Reading and Writing) nose svaki po maksimalnih 600 bodova. Kandidati trebaju skupiti minimalno 200 bodova iz svakog dijela stoga se prolazni rezultati nalaze na skali između 400 i 1600 bodova.

Pri polaganju SAT testa moguće je izabrati i dodatnu opciju pisanja eseja. Esej ocjenjuju dvije osobe koje za svaku od tri kategorije koje se ocjenjuju (čitanje, pisanje, analiza) mogu dodijeliti od 1 do 4 boda. Bodovi od oba ocjenjivača se zbraja i to čini finalnu ocjenu iz ispita. Bodovi dobiveni na eseju ne ulaze u prije spomenutih 1600 bodova.

Rezultate SAT testa kandidati mogu saznati nekoliko tjedana nakon polaganja ispita na online na službenoj stranici College Board. Tada imaju priliku saznati i percentil u kojem se nalaze s obzirom na riješenost testa. Drugim riječima, to je mjera prema kojoj kandidat može saznati koliko je drugih kandidata riješilo test s istim ili manjim brojem bodova. Ako je nečiji rezultat u 60. percentilu to znači da je kandidat riješio test bolje (ili s istim brojem bodova) od 60% drugih kandidata.

Prosječni rezultati SAT testa razlikuju se svake godine, a prošlogodišnji prosječni rezultat postignut od stane američkih učenika je bio 1059 bodova, odnosno 528 bodova skupljenih iz matematike i 531 iz engleskog dijela 531. Više o statistikama rezultata možete pročitati ovdje.

Više o značenju SAT rezultata možete saznati ovdje.

Ako se želite pripremiti za SAt testiranje, možete se prijaviti za pripremni tečaj u Institut za razvoj obrazovanja. Termine tečajeva do kraja 2020. možete pronaći ovdje.

Izvor: C2 Eudcation, 12.3.2020.