Tribina Građansko obrazovanje za digitalno doba

Tribina Građansko obrazovanje za digitalno doba

U utorak 17. svibnja 2022. u 14:00 u BIZkoshnici, Ilica 71, Zagreb, održat će se tribina o građanskom obrazovanju studenata, u dva dijela: panel rasprava Građansko obrazovanje za digitalno doba i World Cafe radionica Digitalno aktivno građanstvo i participacija

 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), parter je na Erasmus+ projektu NEXUS, u okviru kojega su izrađeni MOOC Civics 4.0: Aktivno građanstvo i participacija u digitalno doba, repozitorij primjera dobre prakse korištenja digitalnih alata za aktivno građanstvo i priručnik za primjenu društveno korisnog učenja u visokom obrazovanju, s ciljem povećanja građanske participacije mladih, a posebice mladih s migrantskim porijeklom. Rezultati projekta bit će predstavljeni kroz panel diskusiju i radionicu.

Građansko obrazovanje za digitalno doba – panel rasprava

Nakon kratkog uvoda i predstavljanja projekta, u 14:30 započet će panel diskusija na teme povezane uz različite nastavne formate, metode i tehnike koji se mogu koristiti u građanskom obrazovanju u digitalno doba. Sudionici su:

  • Timothy Read, Universidad Nacional de educación a distancia, Madrid, Španjolska
  • Ivana Stanojev, Knowledge Innovation Centre, Malta
  • Teresa Tomašević, Malmo University, Švedska
  • Lasse Lindhagen, Malmo University, Švedska

Moderatorica panela je Ana Skledar Matijević iz Instituta za razvoj obrazovanja, a radni jezik je engleski.

 Digitalno aktivno građanstvo i participacija – World Cafe radionica

U drugom dijelu poželjan je aktivan doprinos sudionika, jer će kroz radionicu će biti predstavljeni i raspravljeni glavni rezultati projekta, a tražit će se i odgovori na aktualna pitanja i teme koje se vežu uz aktivno građanstvo u današnje vrijeme:

  • Civics 4.0: Temeljne vještine za aktivno digitalno građanstvo
  • Postoji li aplikacija za to? Digitalni alati za aktivno građanstvo
  • Društveno korisno učenje – alat za povećanje građanske participacije mladih

Radni jezik je engleski, no po potrebi bit će osiguran i prijevod kako bi sudionici mogli aktivno raspravljati i davati prijedloge.

Za sudjelovanje je obavezna registracija. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/GXp6yuV1XrcnP3qY7

Više o projektu NEXUS:

Projekt NEXUS: PromotiNg thE neXus of migrants throUgh active citizenship je Erasmus+ projekt koji istražuje vezu između digitalno dostupnih participativnih alata i demokracije, uključujući dimenzije poput zahtjeva građana, državne vlasti, kolektivne akcije i mobilizacije te kulture. Temeljen na ideji da mnoge mogućnosti za svrhovitu građansku edukaciju egzistiraju u online okruženju, NEXUS koristi tehnologije koje su poznate i privlačne digitalnim korisnicima. Također, analizira mogućnosti i izazovi koji proizlaze iz digitalne transformacije politika u specifičnom kontekstu studentskog tijela i rastućoj populaciji studenata s migracijskim podrijetlom.

Nadalje, kako bi se poboljšali procesi građanskog angažmana među studentima, nastavnici trebaju biti osviješteni o postojećim i dostupnim digitalnim alatima za demokratsko sudjelovanje. Također, trebaju znati kako ih koristiti i koji cilj s njima mogu postići. Pristup projekta Nexus zagovara interaktivne, umrežene aktivnosti koje se često komuniciraju putem medija koji se diseminiraju na online mrežama.

Više o projektu dostupno je na web stranici https://nexus4civics.eu/

 

Kontakt osoba:
dr. sc. Ana Skledar Matijević, Voditeljica projekata u visokom obrazovanju

Institut za razvoj obrazovanja

askledar@iro.hr, +385 1 4555 151

***

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već dvadeset godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, društvenog angažmana visokih učilišta, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.