Uspješan završetak projekta čiji je cilj unaprijediti financijsku pismenost mladih radi nastavka obrazovanja i uspješno zapošljavanje

Uspješan završetak projekta čiji je cilj unaprijediti financijsku pismenost mladih radi nastavka obrazovanja i uspješno zapošljavanje

U 2022. godini Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uspješno je provodio projekt „Financijska pismenost mladih: financijsko planiranje za nastavak obrazovanja i uspješno zapošljavanje”.

Budući da je osnovno financijsko znanje preduvjet za dobro financijsko planiranje i donošenje ispravnih financijskih odluka, ove godine IRO je uspješno provodio projekt pod nazivom „Financijska pismenost mladih: financijsko planiranje za nastavak obrazovanja i uspješno zapošljavanje”.

Projekt koji je financirao Grad Zagreb

Riječ je o projektu financiranome iz proračuna Grada Zagreba čiji je cilj bilo financijsko opismenjivanje mladih koje će omogućiti njihov ostanak u sustavu obrazovanja bez većih financijskih izazova te što kvalitetnija priprema mladih za tržište rada pružanjem informacija i savjeta koje će im omogućiti stjecanje kvalifikacija i kompetencija koje će povećati njihovu zapošljivost po završetku studija i omogućiti im ostvarivanje njihovih karijernih ciljeva.

Niz događanja za povećanje financijske pismenosti i informiranosti mladih

U okviru projekta proveden je niz događanja na kojima su sudionici mogli saznati više o tome kako izraditi financijski plan za studij za odgovarajuće visoko učilište u Hrvatskoj ili inozemstvu, o dostupnim stipendijama i drugim oblicima financijske potpore, o opcijama u visokom obrazovanju te o stručnim praksama za studente preddiplomskih i diplomskih studija, a uz obrazovnu savjetnicu iz IRO-a na tim događanjima govorili su i sami studenti, odnosno studentske udruge poput Ekonomske klinike, te predstavnici visokih učilišta poput Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Dio događanja održan je u okviru IRO-ova popularnog programa Obrazovni četvrtak u IRO-u, no dio je odrađen i u okviru programa Što nakon srednje, koji se za trajanja ovog projekta usmjerio na srednje škole sa zagrebačkog područja. IRO je organizirao predavanja za zagrebačke srednje škole, kao što je Prva gimnazija, Prva privatna gimnazija, IV. gimnazija i Gimnazija Sesvete, radi informiranja i savjetovanja učenika trećih i/ili četvrtih razreda o njihovim mogućnostima za obrazovanje po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Tijekom tih predavanja IRO je davao i informacije o financijskim aspektima studiranja te o zapošljivosti s obzirom na studij koji učenici planiraju završiti.

Savjetovanja i informiranje uživo i online

Uz to, tijekom projekta IRO je pružao i besplatna individualna savjetovanja te asistenciju pri izradi osobnog financijskog plana za visoko obrazovanje, a mlade je informirao o spomenutim temama i objavom zanimljivih sadržaja na društvenim mrežama (Facebook profilima Institut za razvoj obrazovanja i Želim stipendiju te IRO-ovom Instagram profilu), objavom članaka na IRO blogu, slanjem mjesečnog newslettera, slanjem email obavijesti te objavom relevantnog sadržaja na www.iro.hr.

Kontakt osoba za dodatne informacije:
Ana Uglešić
Voditeljica obrazovnog savjetovanja
Institut za razvoj obrazovanja
auglesic@iro.hr
+385 91 604 0632