GMAT

GMAT (Graduate Management Admission Test) se koristi kao prijemni ispit za upis na MBA programe (Masters of Business Administration) u SAD-u, kao i na mnoge međunarodne programe studija. 

Kako se pripremiti?

Grupne, individualne ili online pripreme – PRIJAVA.

 

Gdje polagati?

U Hrvatskoj se polaže GMAT test na računalu u službenom administracijskom centru. Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je 2008. godine postao jedini ovlašteni administracijski centar za polaganje GMAT testa u Hrvatskoj. U IRO-u se možete informirati i savjetovati o testu, pripremati za polaganje i polagati GMAT test!

GMAT možete polagati na sljedećoj adresi:

 

Institut za razvoj obrazovanja

Trg Nikole Zrinskog 9/I, 10000 Zagreb

Tel.: +385 (0)1 4817-195; 4555-151

Faks: +385 (0)1 4555-150

E-mail: iro@iro.hr

 

Novo! Od 14. kolovoza 2020. u Institutu za razvoj obrazovanja možete polagati i novi standardizirani test poznavanja engleskog jezika – PTE Academic.

Test ocjenjuje četiri vještine govora, slušanja, čitanja i pisanja. Traje otprilike 3 sata i daje ocjenu temeljenu na GSE (Global Scale of English). PTE Academic prihvaćaju tisuće institucija i koristi se za odobravanje za sve kategorije viza i imigracije Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda. Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice: https://pearsonpte.com/

Uz GMAT i PTE-Academic, u našem testnom centru možete polagati i ostale PearsonVUE testove: (ISC)2, AHIMA, CPA Australia, Executive Assessment, GMAC(R) Assessments, Graduate Management Admission Council (R), UCAT, VUE Testing i PMI – Project Management Institute.*

*PMI- Project Management Institute može se prijaviti od 1. srpnja 2019. putem službene stranice https://home.pearsonvue.com/pmi

Nakon popuštanja mjera zaštite zbog pandemije COVID-19, IRO otvara svoj testni centar od 13.6.2020. Trenutno stanje dostupnosti termina za sve Pearson Vue testova možete pronaći na službenoj internetskoj stranici https://home.pearsonvue.com/test-taker.aspx

Sljedeći potvrđeni i planirani termini polaganja testova su:

 • 24.10.
 • 07.11.
 • 21.11.
 • 05.12.
 • 19.12.

Prije dolaska u IRO testni centar, molimo da pogledate Upute za siguran rad za polaznike testova.

 

VAŽNA NAPOMENA: Postoji mogućnost da navedeni datumi polaganja budu nedostupni (zbog popunjenosti ili otkaza testiranja) u trenutku vaše prijave, stoga vam savjetujemo da se za polaganje testa prijavite na vrijeme kako biste osigurali željeni termin.

Učestalost polaganja testa

GMAT testiranje se održava najmanje dva puta mjesečno. Svaki kandidat može polagati test svakih 16 dana i najviše pet puta u 12 mjeseci.

Sve informacije vezane za PMI ispit možete saznati na PMI Hrvatska: https://www.pmi-croatia.hr/hr/certifikacija/pmi-certifikati/

GMAT test se sastoji od četiri dijela:

 • Analytical Writing Assessment
 • Integrated Reasoning
 • Quantitative Section
 • Verbal Section

Test traje otprilike 4 sata (uključujući dvije pauze od 8 minuta).

 

Struktura GMAT testa:

Dijelovi
testa
Trajanje Broj
pitanja
Zadaci
Analytical Writing Assessment 30 minuta 1 zadatak Analysis of an Argument
Integrated Reasoning 30 minuta 12 pitanja Multi-Source
Reasoning
Graphics
Interpretation
Two-Part Analysis
Table Analysis
Pauza 8 minuta
Quantitative Section 62 minute 31 pitanje Data Sufficiency,Problem Solving
Pauza 8 minuta
Verbal Section 65 minuta 36 pitanja Reading
Comprehension
Critical Reasoning
Sentence Correction

GMAT test možete prijaviti na jedan od sljedećih načina:

 • preko službene internetske stranice GMAT testa, mba.com
 • telefonski, pozivom službenom GMAT registracijskom centru za Europu u Velikoj Britaniji, na broj 0044-161-855-7219 (uredovno vrijeme: ponedjeljak – petak 10:00 – 19:00 sati). Napomena: telefonska usluga registracije se naplaćuje 10 USD po pozivu
 • poštom: ispunjeni prijavni obrazac (PDF format, 4.4 MB) poslati na adresu: Pearson VUE, Attention: GMAT Program. PO Box 581907, Minneapolis, MN, 55458-1907, USA
 • faksom: ispunjeni prijavni obrazac (PDF format, 4.4 MB) poslati na broj 0044-161-855-7301

 

Cijena GMAT testa za prijave i plaćanje online: 285 USD

 

Plaćanje

Postoji nekoliko načina plaćanja GMAT testa. Naša preporuka je da odaberete plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, JCB). Plaćanje se obavlja prilikom prijave testa. Ako želite informacije o preostalim načinima plaćanja, molimo konzultirajte službenu internetsku stranicu GMAT testa: http://www.mba.com/global/the-gmat-exam/prepare-for-the-gmat-exam/plan-for-test-day/paying-for-the-gmat.aspx.

Rezultati GMAT testa

Na GMAT testiranju može se ostvariti ukupni rezultat od 200 do 800 bodova, dok se Analytical Writing Assessment boduje od 0 do 6. Svi kandidati koji polažu GMAT test mogu na kraju testa poništiti  ili prihvatiti rezultate. Kandidati koji prihvate rezultate imaju pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

 • Unofficial score report – neslužbeni rezultati testa u printanom obliku dostupni su na dan testiranja. Pokazuju rezultate ostvarene na Quantitative i Verbal dijelu testa, ali ne sadrže ocjenu Analytical Writing Assessment i Integrated Reasoning dijela.
 • Official score report – certifikat sa službenim rezultatima svih dijelova testa šalje se na adrese institucija koje su kandidati prijavili za primanje rezultata. Rezultati se šalju poštom unutar 20 dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje. Kandidati će unutar 20 dana nakon datuma testiranja na e-mail adresu dobiti e-mail s rezultatima, koje će moći, po potrebi, preuzeti i ispisati.

 

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 5 institucija kojima će se direktno slati certifikati s rezultatima (official score report). Kandidat mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom početku testiranja).

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno je prijaviti primatelje online, telefonski (nadoplata 10 USD po pozivu), poštom ili faksom te izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg GMAT testa (cijena je 28 USD po certifikatu). Više informacija potražite na stranici: http://www.mba.com/global/the-gmat-exam/gmat-exam-scoring/your-score-report/send-your-scores.aspx.

 

Valjanost rezultata

Rezultati GMAT testiranja vrijede pet godina od datuma testiranja.

 

Odgovori na često postavljana pitanja

Dodatne informacije možete pronaći na stranici: http://www.mba.com/global/the-gmat-blog-hub/the-official-gmat-blog.aspx.

GMAT Grupni tečaj

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu te za one kojima odgovara rad u grupi.

 

GMAT Individualni tečaj

Za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu, a ne odgovara im rad u grupi, IRO nudi individualni GMAT pripremni tečaj.  Za razliku od standardnih IRO pripremnih tečajeva, koji se odvijaju u određeno fiksno vrijeme, individualna je nastava u potpunosti prilagođena polazniku – u terminima i intenzitetu prema dogovoru. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog tečaja, individualna nastava je pravi izbor.

 

GMAT Online tečaj

Online pripremni tečaj je prilagođen polazniku i njegovim potrebama i održava se putem online platforme s profesorom. Polaznik sam odlučuje o mjestu i vremenu učenja – preduvjet za uspješno učenje je stabilna internetska veza i računalo s kamerom i slušalicama. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog ili individualnog tečaja te često mijenjate lokacije, online tečaj je pravi izbor za vas.

Pripremni tečaj za GMAT priprema vas za uspješno polaganje GMAT testa. Tečaj je podijeljen u dva dijela:

 • engleski dio (uključuje pripremu za Verbal Section i Analytical Writing Assessment)
 • matematički dio (uključuje pripremu za Quantitative Section i Integrated Reasoning).

Cijeli tečaj traje 3 ili 4 tjedna, ovisno o rasporedu i broju polaznika: matematički dio 2 tjedna (18 sati od 60 minuta) i engleski dio 2 tjedna (24 sata od 45 minuta). Održava se u Institutu za razvoj obrazovanja, Trg Nikole Zrinskog 9, Zagreb. Tijekom trajanja epidemioloških mjera za prevenciju zaraze COVID-9, minimalni broj polaznika za grupni tečaj je 3, a maksimalni 7 polaznika. Ako je u grupi manje polaznika, satnica se prilagođava njihovom broju. Tečaj i literatura koja se koristi na tečaju su na engleskom jeziku, zbog čega je bitno da polaznici imaju srednje-napredno znanje engleskog jezika kako bi mogli uspješno pratiti nastavu.

 

Termini tečajeva 2020

STUDENI / PROSINAC 2020.

Matematika od 1.12. do 17.12.2020.

 • Utorkom i četvrtkom od 19:00 do 22:00

Engleski od 28.11. do 13.12.2020.

 • Subotom i nedjeljom od 9:30 do 12:45

 

Napomena: Termini su podložni promjeni, sukladno dogovoru grupe. Ako vam navedeni termini ne odgovaraju ili ste zainteresirani za tečaj u nekom budućem razdoblju, javite nam se emailom na adresu iro@iro.hr s naznakom termina i datuma koji bi vam najviše odgovarali.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je otvoren za javnost i omogućuje besplatno korištenje pojedinih resursa, kao što je primjerice stručno obrazovno savjetovanje o studijskim mogućnostima, dok određene pogodnosti mogu ostvariti isključivo pridruženi članovi kroz jednogodišnje članstvo. Pridruženim članom se postaje ispunjavanjem prijavnice za članstvo i plaćanjem godišnje članarine u iznosu 1.000 HRK. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. IRO svim svojim pridruženim članovima u sklopu godišnjeg članstva omogućuje sljedeće pogodnosti:

 • pohađanje samo jednog grupnog tečaja godišnje ili individualni tečaj od 4 sata engleskog dijela ili 3 sata matematičkog dijela priprema za standardizirane testove, uz plaćanje naknade troškova za održavanje pripremnog tečaja;
 • primanje tjednog e-mail glasila o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, o natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a;
 • posudbu literature iz knjižnice (priručnici, direktoriji sveučilišta, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu);
 • korištenje Interneta u IRO-u u uredovno vrijeme bez naknade.

 

Kako upisati grupni tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja u ukupnom iznosu (odaberite jednu od opcija):

Ako želite odslušati cijeli GMAT tečaj (engleski i matematički dio)

 • 2.800 HRK (ako nemate knjigu “GMAT Official Guide 2020”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 2.475 HRK (ako imate knjigu “GMAT Official Guide 2020”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Ako želite odslušati samo matematički dio GMAT tečaja

 • 1.800 HRK (ako nemate knjigu “GMAT Official Guide 2020”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 1.475 HRK  (ako imate knjigu “GMAT Official Guide 2020”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Ako želite odslušati samo engleski dio GMAT tečaja

 • 1.900 HRK (ako nemate knjigu “GMAT Official Guide 2020”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 1.575 HRK (ako imate knjigu “GMAT Official Guide 2020”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Uplata vam jamči mjesto u grupi, a potrebno ju je izvršiti najkasnije 3 radna dana prije početka tečaja (ukoliko još ima mjesta na tečaju). U slučajevima kada se grupa ne popuni, predbilježbe i uplate se uzimaju i nakon ovog roka.

 

Kako upisati individualni ili online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo na internetskoj stranici.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja

Cijena individualnog tečaja

 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 4 školska sata nastave engleskog jezika za GMAT, ako već imate knjigu za GMAT test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 3 puna sata nastave matematičkog dijela za GMAT, ako već imate knjigu za GMAT test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Cijena dodatnog individualnog sata engleskog jezika za GMAT tečaj (45 minuta) je 280,00 HRK.
 • Cijena dodatnog individualnog sata matematike za GMAT tečaj (60 minuta) je 330,00 HRK.

Za pohađanje tečajeva uplatu možete izvršiti na jedan od sljedećih načina:

osobno u IRO-u u uredovno vrijeme:

 • gotovinom
 • karticama (jednoobročno plaćanje): Premium Visa, Diners, MasterCard, VISA i Maestro
 • karticama (beskamatno obročno plaćanje): Premium Visa (2-3 rate), Maestro Privredne banke (2-3 rate) i VISA Privredne banke (2-3 rate)

uplatom na žiro račun (prije uplate molimo vas pročitajte upute za uplatu putem žiro računa).

Molimo da prije plaćanja pročitate informacije o povratu novca za izvršene uplate.

 

Plaćanje na žiro račun (uplate iz Hrvatske)

 1. Pod naziv primatelja upišite: IRO, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
 2. Pod broj računa primatelja upišite: Zagrebačka banka: 2360000-1101599897 (žiro račun)  ili IBAN: HR8023600001101599897
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 6. Pod opis plaćanja obavezno napišite GMAT pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

 

Plaćanje preko IBAN-a (uplate iz inozemstva)

 1. Pod broj računa primatelja i naziv banke upišite:
  Zagrebačka banka d.d. Trg bana Jelačića 10, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA
  IBAN: HR8023600001101599897
  SWIFT: ZABAHR2X
  IBAN and bank account holder: INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA (Institute for the Development of Education), Trg Nikole Zrinskog 9, HR-10000 Zagreb, Croatia
 2. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod opis plaćanja obavezno upišite GMAT pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonski, e-mailom ili osobno u uredovno vrijeme za stranke.

Povrat novca

Iznos povrata za članstvo i naknadu ovisi o tome u kojem trenutku član odustane od pripremnog tečaja.

 

Ukoliko član odustane od pripremnog tečaja:

 • prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu*;
 • nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu* u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja te uplatiti samo iznos naknade tečaja. Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

 

*Iznos uplate za naknadu održavanja tečaja vraća se u cijelosti ukoliko član nije koristio pripremnu literaturu. U slučaju da pripremna literatura ne može biti vraćena u prvobitno stanje, IRO zadržava naknadu nabave pripremne literature.

PRIPREMNI TEČAJEVI

PRIPREMNI TEČAJEVI