GRE

GRE (Graduate Record Examination) se koristi kao prijemni ispit za upis na diplomske i doktorske programe u SAD-u, kao i za upis na mnoge međunarodne programe studija. 

Kako se pripremiti?

Grupne, individualne ili online pripreme – PRIJAVA.

 

Gdje polagati?

GRE možete polagati na sljedećoj adresi:

Američka međunarodna škola u Zagrebu

Damira Tomljanovica-Gavrana 3, 10000 Zagreb

Tel.: +385 (0) 1 4680-133

Faks: + 385 (0) 1 4680-171

E-mail: aisz@aisz.hr   

www.aisz.hr

Nakon popuštanja mjera zaštite zbog pandemije COVID-19, IRO otvara svoj testni centar od 13.6.2020. Termini polaganja GRE revised General i GRE Subject testova dostupni su na internetskoj stranici www.gre.org.

Prije dolaska u IRO testni centar, molimo da pogledate Upute za siguran rad za polaznike testova.

Učestalost polaganja testa

Testiranja za GRE revised General test organiziraju se najčešće 1-2 puta tjedno, dok se GRE Subject testiranja održavaju samo 3 puta godišnje (u listopadu, studenom i travnju).

Svaki kandidat može polagati GRE revised General test jednom svakih 21 dan i najviše pet puta unutar 12 mjeseci. To se pravilo aplicira i na kandidate koji su poništili svoje rezultate na prijašnjem testiranju.

GRE Subject testovi smiju se polagati neograničeni broj puta.

Postoje dvije vrste GRE testova:

 • GRE revised General test – sastoji se od verbalnog i matematičkog dijela te pisanja analitičkih eseja (Verbal Reasoning, Quantitative Reasoning, Analytical Writing).
 • GRE Subject tests – dodatni testovi znanja koji se ponekad traže od studenata koji upisuju diplomske i doktorske programe u SAD-u. Ovi testovi testiraju znanje iz pojedinih područja npr. iz matematike, biologije, kemije, psihologije i sl. Koje dodatne GRE Subject testove će student morati položiti ovisi o studiju na koji se upisuje.

 

GRE revised General test koji se polaže u Hrvatskoj je “computer based” i polaže se na računalu u službenom administracijskom centru za GRE revised General test.

 

GRE Subject testovi su “paper based” i polažu se na papiru u službenom administracijskom centru za GRE Subject testove.

GRE revised General test možete prijaviti:

 • preko službene internetske stranice GRE testova, gre.org
 • telefonski, pozivom službenom GRE General registracijskom centru za Europu u Nizozemskoj – Prometric PTC Registrations Europe, na broj 0031-320-239-540 (radno vrijeme: ponedjeljak – petak 9:00 – 18:00 sati)
 • faxom ili poštom službenom registracijskom centru za Europu u Nizozemskoj – Prometric PTC Registrations Europe (detaljnije o navedenim načinima prijave na: gre.org)

 

GRE Subject testove možete prijaviti:

 • preko službene internetske stranice GRE testova, gre.org
 • poštom (obrazac i upute za prijavu poštom dostupni su na: gre.org)

 

Cijena testa

GRE revised General test: 205 USD

GRE Subject test: 150 USD

 

Plaćanje

Postoji nekoliko načina plaćanja testa. Naša preporuka je da odaberete plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, Discover, JCB). Plaćanje se vrši prilikom prijave (bilo da se prijavljujete preko web-stranice ili telefonski). Ukoliko želite informacije o preostalim načinima plaćanja, molimo konzultirajte službenu internetsku stranicu GRE testa www.gre.org.

Rezultati GRE General i GRE Subject testova

 

Svi kandidati koji polažu GRE revised General test mogu na kraju testa poništiti rezultate ili prihvatiti njihovo ispravljanje. Kandidati koji prihvate ispravljanje testa dobit će rezultate u tri oblika:

 • Unofficial Verbal Reasoning and Quantitative Reasoning score – svaki kandidat će dobiti uvid u rezultate Verbal i Quantitative dijela testa odmah nakon testiranja. Ovaj unofficial score ne sadrži ocjenu Analytical Writing dijela testa.
 • Online scores – svaki kandidat će imati uvid u rezultate testa 10-15 dana nakon datuma polaganja testa na stranici gre.org.
 • Official score report – certifikat sa službenim rezultatima svih dijelova testa šalje se institucijama koje su kandidati prijavili za primanje rezultata u obliku koji konkretna institucija zatraži (otisnuti primjerak, elektronski primjerak ili na CD-u). Rezultati se šalju 10-15 dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata potencijalno ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (ako se šalje otisnuti ili primjerak na CD-u).

 

Službeni rezultati GRE Subject testova dostupni su online unutar 6 tjedana nakon datuma polaganja testa te se u istom periodu šalju institucijama koje su kandidati prijavili za primanje rezultata u obliku koji ta institucija zatraži.

 

Napomena: Od 1. srpnja 2013. službeni rezultati se ne šalju na kućne adrese kandidata. Kandidati će moći otisnuti svoje rezultate direktno s My GRE Account-a na stranici www.gre.org. Samostalno otisnuti primjerak ne služi kao službeni dokument.

 

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se direktno slati certifikati s rezultatima (official score report). Kandidat koji polaže GRE revised General test mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom početku testiranja), a za GRE Subject testove se ta registracija vrši prilikom registracije i uplate testova.

 

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno je prijaviti primatelje online, telefonski, poštom ili faksom te izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg GRE testa (cijena je 25 USD po certifikatu). Više informacija potražite na stranici: www.ets.org/gre/revised_general/scores/send/asr.

 

Valjanost rezultata

Rezultati GRE testiranja vrijede pet godina od datuma polaganja.

 

Odgovori na često postavljana pitanja

Dodatne informacije možete pronaći na stranicama: www.ets.org/gre/revised_general/faq  i www.ets.org/gre/subject/faq.

Grupni tečaj

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu te za one kojima odgovara rad u grupi.

 

Individualni tečaj

Za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu, a ne odgovara im rad u grupi, IRO nudi individualni GRE pripremni tečaj.  Za razliku od standardnih IRO pripremnih tečajeva, koji se odvijaju u određeno fiksno vrijeme, individualna je nastava u potpunosti prilagođena polazniku – u terminima i intenzitetu prema dogovoru. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog tečaja, individualna nastava je pravi izbor.

 

Online tečaj

Online pripremni tečaj je prilagođen polazniku i njegovim potrebama i održava se putem online platforme s profesorom. Polaznik sam odlučuje o mjestu i vremenu učenja – preduvjet za uspješno učenje je stabilna internetska veza i računalo s kamerom i slušalicama. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog ili individualnog tečaja te često mijenjate lokacije, online tečaj je pravi izbor za vas.

Pripremni tečaj za GRE priprema vas za uspješno polaganje GRE Revised General testa. Tečaj je podijeljen u dva dijela:

 • engleski dio (uključuje pripremu za Verbal Reasoning i Analytical Writing)
 • matematički dio (Quantitative Reasoning).

 

Polaznici mogu odabrati oba ili samo jedan dio pripreme testa. Tečaj je koncipiran kao intenzivna priprema uz korištenje službene pripremne literature ETS-a, organizacije koja je vlasnik GRE ispita.

Cijeli tečaj traje 3-5 tjedana, ovisno o rasporedu i broju polaznika: matematički dio 2 tjedna (18 sati od 60 minuta) i engleski dio 2-3 tjedna (21 sat od 45 minuta). Održava se u Institutu za razvoj obrazovanja, Trg Nikole Zrinskog 9, Zagreb. Tijekom trajanja epidemioloških mjera za prevenciju zaraze COVID-9, minimalni broj polaznika za grupni tečaj je 3, a maksimalni 7 polaznika. Ako se prijavi manji broj polaznika, satnica se prilagođava njihovom broju. Tečaj i literatura koja se koristi na tečaju su na engleskom jeziku, zbog čega je bitno da polaznici imaju srednje-napredno znanje engleskog jezika kako bi mogli uspješno pratiti nastavu.

 

Termini održavanja tečaja

PROSINAC 2020.

Matematika od 1.12. do 17.12.2020.

 • Utorkom i četvrtkom od 19:00 do 22:00

Engleski od 5.12. do 20.12.2020.

 • Subotom i nedjeljom od 9:30 do 12:45

 

Napomene: Termini su podložni promjeni, sukladno dogovoru grupe. ako vam neki termini ne odgovaraju ili ste zainteresirani za tečaj u nekom budućem razdoblju, javite nam se emailom na adresu iro@iro.hr s naznakom termina i datuma koji bi vam najviše odgovarali.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je otvoren za javnost i omogućuje besplatno korištenje pojedinih resursa, kao što je primjerice stručno obrazovno savjetovanje o studijskim mogućnostima, dok određene pogodnosti mogu ostvariti isključivo pridruženi članovi kroz jednogodišnje članstvo. Pridruženim članom se postaje ispunjavanjem prijavnice za članstvo i plaćanjem godišnje članarine u iznosu 1.000 HRK. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. IRO svim svojim pridruženim članovima u sklopu godišnjeg članstva omogućuje sljedeće pogodnosti:

 • pohađanje samo jednog grupnog tečaja godišnje ili individualni tečaj od 4 sata engleskog dijela ili 3 sata matematičkog dijela priprema za standardizirane testove, uz plaćanje naknade troškova za održavanje pripremnog tečaja;
 • primanje tjednog e-mail glasila o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, o natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a;
 • posudbu literature iz knjižnice (priručnici, direktoriji sveučilišta, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu);
 • korištenje Interneta u IRO-u u uredovno vrijeme bez naknade.

 

Kako upisati grupni / individualni / online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja u ukupnom iznosu (odaberite jednu od opcija):

Ako želite odslušati cijeli GRE tečaj (engleski i matematički dio)

 • 2.800 HRK (ako nemate knjigu „Official GRE Revised Edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 2.475 HRK (ako imate knjigu “ Official GRE Revised Edition ”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Ako želite odslušati samo matematički dio GMAT tečaja

 • 1.800 HRK (ako nemate knjigu “ Official GRE Revised Edition ”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 1.475 HRK  (ako imate knjigu “ Official GRE Revised Edition ”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Ako želite odslušati samo engleski dio GRE tečaja

 • 1.900 HRK (ako nemate knjigu “ Official GRE Revised Edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 1.575 HRK (ako imate knjigu “ Official GRE Revised Edition ”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Uplata vam jamči mjesto u grupi, a potrebno ju je izvršiti najkasnije 3 radna dana prije početka tečaja (ukoliko još ima mjesta na tečaju). U slučajevima kada se grupa ne popuni, predbilježbe i uplate se uzimaju i nakon ovog roka.

Kako upisati individualni ili online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo na internetskoj stranici.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja

Cijena individualnog tečaja

 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 4 školska sata nastave engleskog jezika za GRE, ako već imate knjigu za GRE test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 3 puna sata nastave matematičkog dijela za GRE, ako već imate knjigu za GRE test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Cijena dodatnog individualnog sata engleskog jezika za GRE tečaj (45 minuta) je 280,00 HRK.
 • Cijena dodatnog individualnog sata matematike za GRE tečaj (60 minuta) je 330,00 HRK.

Za pohađanje tečajeva uplatu možete izvršiti na jedan od sljedećih načina:

osobno u IRO-u u uredovno vrijeme:

 • gotovinom
 • karticama (jednoobročno plaćanje): Premium Visa, Diners, MasterCard, VISA i Maestro
 • karticama (beskamatno obročno plaćanje): Premium Visa (2-3 rate), Maestro Privredne banke (2-3 rate) i VISA Privredne banke (2-3 rate)

uplatom na žiro račun (prije uplate molimo vas pročitajte upute za uplatu putem žiro računa).

Molimo da prije plaćanja pročitate informacije o povratu novca za izvršene uplate.

 

Plaćanje na žiro račun (uplate iz Hrvatske)

 1. Pod naziv primatelja upišite: IRO, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
 2. Pod broj računa primatelja upišite: Zagrebačka banka: 2360000-1101599897 (žiro račun)  ili IBAN: HR8023600001101599897
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 6. Pod opis plaćanja obavezno napišite GRE pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

 

Plaćanje preko IBAN-a (uplate iz inozemstva)

 1. Pod broj računa primatelja i naziv banke upišite:
  Zagrebačka banka d.d. Trg bana Jelačića 10, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA
  IBAN: HR8023600001101599897
  SWIFT: ZABAHR2X
  IBAN and bank account holder: INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA (Institute for the Development of Education), Trg Nikole Zrinskog 9, HR-10000 Zagreb, Croatia
 2. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod opis plaćanja obavezno upišite GRE pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonski, e-mailom ili osobno u uredovno vrijeme za stranke.

Povrat novca

Iznos povrata za članstvo i naknadu ovisi o tome u kojem trenutku član odustane od pripremnog tečaja.

 

Ukoliko član odustane od pripremnog tečaja:

 • prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu*;
 • nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu* u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja te uplatiti samo iznos naknade tečaja. Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

 

*Iznos uplate za naknadu održavanja tečaja vraća se u cijelosti ukoliko član nije koristio pripremnu literaturu. U slučaju da pripremna literatura ne može biti vraćena u prvobitno stanje, IRO zadržava naknadu nabave pripremne literature.

PRIPREMNI TEČAJEVI

PRIPREMNI TEČAJEVI