IELTS

IELTS (International English Language Testing System) je jedan od dva vodeća testa u svijetu koji se koriste za evaluaciju znanja engleskog jezika (drugi test je TOEFL). Procijenjeno je kako IELTS test polaže oko 1.7 milijuna ljudi godišnje. IELTS testira sve razine znanja engleskog jezika čime možete koristiti stečeno znanje za potrebe studiranja ili rada u inozemstvu. Rezultate IELTS testa priznaje preko 7.000 organizacija diljem svijeta (sveučilišta, poslodavci, imigracijske službe i strukovna tijela). 

Kako se pripremiti?

Grupne, individualne ili online pripreme – PRIJAVA.

 

Gdje polagati?

IELTS test provodi isključivo British Council i test se polaže u njihovim administracijskim centrima u Zagrebu i Splitu.

IELTS možete polagati na sljedećoj adresi u Zagrebu:

 

British Council Croatia

HOTO Toranj 1037/1039, Savska cesta 32

10000 Zagreb

Croatia

Telefon: (01) 4899 508 (radnim danom 11:00 – 13:00)

Email: exams@britishcouncil.hr

Nakon popuštanja mjera zaštite zbog pandemije COVID-19, IRO otvara svoj testni centar od 13.6.2020. Za više informacija pratite informacije na službenoj stranici IELTS testa: https://www.britishcouncil.hr/en/exam/ielts/test-dates-fees-location

Prije dolaska u IRO testni centar, molimo da pogledate Upute za siguran rad za polaznike testova.

IELTS testiranje se provodi jednom mjesečno. Iznimka su srpanj i kolovoz kada se testiranje ne provodi.

Test se sastoji od četiri dijela:

 • Slušanje (Listening)
 • Čitanje (Reading)
 • Pisanje (Writing)
 • Govor (Speaking)

 

Testovi slušanja, čitanja i pisanja polažu se isti dan, jedan za drugim, bez stanki između dijelova te uvijek navedenim redoslijedom. Test govora se provodi nakon stanke poslije triju navedenih dijelova testa, ili do sedam dana prije ili nakon tog datuma polaganja. Kada će se provesti test govora ovisi o centru koji provodi testiranje.

 

Postoje dvije vrste IELTS testa:

 • IELTS Academic – koristi se u akademske svrhe (studiranje i priključivanje profesionalnim organizacijama)
 • IELTS General Training – koristi se u ostale svrhe (zapošljavanje i emigracija u zemlje Engleskog govornog područja, osobito Kanada, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija).

 

Listening and Speaking su podjednake strukture za obje vrste testa, ali Reading i Writing se razlikuju na temelju razine težine i teme zadataka. Za razliku od IELTS Genaral Training, u IELTS Academic dijelovima Reading i Writing nalaze se zadaci koji uključuju razumijevanje i sposobnost objašnjenja grafova, dijagrama i ilustracija.

 

Struktura IELTS Academic

Dijelovi
testa
Trajanje Broj
pitanja
Zadaci
Listening 30
minuta
40
pitanja
Poslušati
razgovore i predavanja te odgovoriti na pitanja.
10
minuta
Izdvojeno,vrijeme za unos odgovora u poseban obrazac za odgovore.
Reading 60 minuta 40 pitanja Pročitati
tri teksta i riješiti zadatke.
Tematika teksta se zasniva na deskriptivnim i analitičkim dijelovima. Uključuje
i neverbalnu materiju kao što su dijagrami, grafovi i ilustracije. Tekstovi su
preuzeti iz knjiga, časopisa i novina.
Writing 60
minuta
2 zadatka Napisati
tekst od minimalno 150 riječi na temelju pročitane teme gdje kandidat mora
sažeti, opisati i objasniti određene tablice, grafove i dijagrame. Također,
potrebno je napisati esej od minimalno 250 riječi o vlastitom mišljenju o
pročitanoj temi.
Pauza
Speaking 11-14
minuta
1
razgovor
Razgovor
s ispitivačem koji je podijeljen na tri sekcije. Unutar prve govorite o sebi. U
drugoj, dobivate karticu s temom o kojoj ćete govoriti, a u trećoj sekciji vas
ispitivač dodatno ispituje o dobivenoj temi.

Struktura IELTS General Training

Dijelovi
testa
Trajanje Broj
pitanja
Zadaci
Listening 30 minuta 40
pitanja
Poslušati,razgovore i predavanja te odgovoriti na pitanja.
10 minuta Izdvojeno
vrijeme za unos odgovora u poseban obrazac za odgovore.
Reading 60 minuta 40 pitanja Pročitati
tri teksta i riješiti zadatke.
Prvi dio se sastoji od čitanja kraćeg teksta određene tematike.
Drugi dio se sastoji od čitanja dvaju kraćih tekstova povezanih uz poslovanje.
Treći dio se sastoji od čitanja jednog dužeg teksta opće tematike.
Writing 60 minuta 2 zadatka Napisati
tekst pisma od minimalno 150 riječi. Također, potrebno je napisati esej od
minimalno 250 riječi.
Pauza
Speaking 11-14 minuta 1 razgovor Razgovor s,ispitivačem koji je podijeljen na tri sekcije. Unutar prve govorite o sebi. U,drugoj, dobivate karticu s temom o kojoj ćete govoriti, a u trećoj sekciji,vas ispitivač dodatno ispituje o dobivenoj temi.

Test se prijavljuje na sljedeći način:

 • Potrebno je unijeti svoje osobne podatke unutar online prijavnice na sljedećoj internetskoj stranici: https://ielts.britishcouncil.org/croatia. Nakon toga ćete putem e-maila dobiti potvrdu koju ćete morati ispuniti i potpisati.
 • Potrebno je uplatiti cijenu testa na temelju dobivenih uputa.
 • Potvrdu obavljene uplate i druge potrebne dokumente morate poslati na adresu British Councila u Zagrebu u roku od 2 dana nakon ispunjavanja online prijave.

Napomena: Drugi potrebni dokumenti su: potpisana verzija potvrdnog e-maila kojeg ste dobili nakon prijave na službenoj internetskoj stranici, 2 slike koje nisu starije od 6 mjeseci (format kao za putovnice) te kopija putovnice ili osobne iskaznice.

Detaljne upute o prijavi i plaćanju svakako pogledajte na službenoj stranici:  http://www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts-registration.

 

Cijena testa

1.730 HRK

 

Plaćanje

Plaćanje za IELTS test moguće je putem žiro računa ili kreditnih kartica (uz nadoplatu).

 

VAŽNA NAPOMENA: Kandidatima se mjesta dodjeljuju prema redoslijedu prijava pa je potrebno prijaviti se dovoljno rano kako biste osigurali svoje mjesto. Provjeru dostupnosti i prijave možete napraviti na sljedećoj stranici: https://ielts.britishcouncil.org/croatia.

Svi kandidati će moći vidjeti svoje rezultate online trinaestog dana nakon polaganja testa. Sam link na kojem ćete moći vidjeti svoje rezultate bit će poslan na vašu e-mail adresu. Također, trinaestog dana bit će vam poslan i primjerak TRF (Test Report Form). Unutar TRF formulara potrebno je unijeti potpunu adresu. Na vaš zahtjev, IELTS centar može poslati do 5 kopija vaše TRF potvrde na 5 različitih institucija bez dodatne naknade.

 

Valjanost rezultata

Rezultati testa vrijede 2 godine od datuma testiranja.

 

Odgovori na često postavljana pitanja

Dodatne informacije možete pronaći na stranici: http://www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts-questions.

Grupni tečaj

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu te za one kojima odgovara rad u grupi.

 

Individualni tečaj

Za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu, a ne odgovara im rad u grupi, IRO nudi individualni IELTS pripremni tečaj.  Za razliku od standardnih IRO pripremnih tečajeva, koji se odvijaju u određeno fiksno vrijeme, individualna je nastava u potpunosti prilagođena polazniku – u terminima i intenzitetu prema dogovoru. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog tečaja, individualna nastava je pravi izbor.

 

Online tečaj

Online pripremni tečaj je prilagođen polazniku i njegovim potrebama i održava se putem online platforme s profesorom. Polaznik sam odlučuje o mjestu i vremenu učenja – preduvjet za uspješno učenje je stabilna internetska veza i računalo s kamerom i slušalicama. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog ili individualnog tečaja te često mijenjate lokacije, online tečaj je pravi izbor za vas.

Pripremni tečaj detaljno obrađuje sve dijelove IELTS testa (Academic & General Training) kroz intenzivnu vježbu i rad na originalnim zadacima.

 

Detaljniji pregled pripreme kroz dijelove testa:

 • slušanje (Listening) – upoznavanje s vještinama i strategijama za uspješno rješavanje zadataka u dijelu testa koji se odnosi na slušanje, uz korištenje originalnih materijala snimljenih na CD-u
 • čitanje (Reading) – temeljita priprema za uspješan pristup tekstovima tipičnim za IELTS, vježbanje svih vrsta pitanja u ovom dijelu testa
 • pisanje (Writing) – upute, vježbanje i personaliziran pristup evaluaciji eseja, upoznavanje s korisnim vokabularom i gramatičkim strukturama odnosno pravilnom organizacijom teksta potrebnom za dobar rezultat u ovom dijelu testa
 • govor (Speaking) – usavršavanje govornog engleskog jezika kako bi se zadacima u ovom dijelu testa pristupilo što učinkovitije, jasnije i uspješnije. Organiziranje usmenog odgovora u jezičnom i sadržajnom smislu.

Također se uči učinkovito vođenje bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.

Tečaj traje ukupno 21 sat unutar 2 tjedna. Tijekom trajanja epidemioloških mjera za prevenciju zaraze COVID-9, minimalni broj polaznika za grupni tečaj je 3, a maksimalni 7 polaznika. U slučaju većeg broja polaznika, satnica tečaja će se uvećati sukladno konačnom broju polaznika, koji ne smije prelaziti 10 polaznika. U slučaju manjeg broja polaznika, satnica će se prilagoditi njihovom točnom broju. Tečaj i literatura koja se koristi na tečaju su na engleskom jeziku, zbog čega je bitno da polaznici imaju srednje-napredno znanje engleskog jezika kako bi mogli uspješno pratiti nastavu.

 

Termini održavanja tečaja:

 • Od 13.11. do 22.11.2020.
 • Od 4.12. do 13.12.2020.

 

Predavanja se održavaju:

 • Petkom od 17.00 do 19.15
 • Subotom od 13.30 do 16.45
 • Nedjeljom od 13.30 do 16.45*

*Nastava drugu nedjelju u tečaju traje do 16.00 sati.

 

Napomene: Termini su podložni promjeni, sukladno dogovoru grupe. Ako vam navedeni termini ne odgovaraju ili ste zainteresirani za tečaj u nekom budućem razdoblju, javite nam se emailom na adresu iro@iro.hr s naznakom termina i datuma koji bi vam najviše odgovarali.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je otvoren za javnost i omogućuje besplatno korištenje pojedinih resursa, kao što je primjerice stručno obrazovno savjetovanje o studijskim mogućnostima, dok određene pogodnosti mogu ostvariti isključivo pridruženi članovi kroz jednogodišnje članstvo. Pridruženim članom se postaje ispunjavanjem prijavnice za članstvo i plaćanjem godišnje članarine u iznosu 1.000 HRK. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. IRO svim svojim pridruženim članovima u sklopu godišnjeg članstva omogućuje sljedeće pogodnosti:

 • pohađanje samo jednog grupnog tečaja godišnje ili individualni tečaj od 4 sata engleskog dijela ili 3 sata matematičkog dijela priprema za standardizirane testove, uz plaćanje naknade troškova za održavanje pripremnog tečaja;
 • primanje tjednog e-mail glasila o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, o natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a;
 • posudbu literature iz knjižnice (priručnici, direktoriji sveučilišta, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu);
 • korištenje Interneta u IRO-u u uredovno vrijeme bez naknade.

 

Kako upisati grupni tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja u ukupnom iznosu od 1.600 HRK za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Uplata vam jamči mjesto u grupi, a potrebno ju je izvršiti najkasnije 3 radna dana prije početka tečaja (ako još ima mjesta na tečaju). U slučajevima kada se grupa ne popuni, predbilježbe i uplate se uzimaju i nakon ovog roka.

Kako upisati individualni ili online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.

Cijena individualnog tečaja

 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 4 školska sata nastave, za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.
 • Cijena dodatnog individualnog sata za IELTS tečaj (45 minuta) je 280,00 HRK.

Za pohađanje tečajeva uplatu možete izvršiti na jedan od sljedećih načina:

osobno u IRO-u u uredovno vrijeme:

 • gotovinom
 • karticama (jednoobročno plaćanje): Premium Visa, Diners, MasterCard, VISA i Maestro
 • karticama (beskamatno obročno plaćanje): Premium Visa (2-3 rate), Maestro Privredne banke (2-3 rate) i VISA Privredne banke (2-3 rate)

uplatom na žiro račun (prije uplate molimo vas pročitajte upute za uplatu putem žiro računa).

Molimo da prije plaćanja pročitate informacije o povratu novca za izvršene uplate.

 

Plaćanje na žiro račun (uplate iz Hrvatske)

 1. Pod naziv primatelja upišite: IRO, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
 2. Pod broj računa primatelja upišite: Zagrebačka banka: 2360000-1101599897 (žiro račun)  ili IBAN: HR8023600001101599897
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 6. Pod opis plaćanja obavezno napišite IELTS pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

 

Plaćanje preko IBAN-a (uplate iz inozemstva)

 1. Pod broj računa primatelja i naziv banke upišite:
  Zagrebačka banka d.d. Trg bana Jelačića 10, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA
  IBAN: HR8023600001101599897
  SWIFT: ZABAHR2X
  IBAN and bank account holder: INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA (Institute for the Development of Education), Trg Nikole Zrinskog 9, HR-10000 Zagreb, Croatia
 2. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod opis plaćanja obavezno upišite IELTS pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonski, e-mailom ili osobno u uredovno vrijeme za stranke.

Povrat novca

Iznos povrata za članstvo i naknadu ovisi o tome u kojem trenutku član odustane od pripremnog tečaja.

 

Ukoliko član odustane od pripremnog tečaja:

 • prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu*;
 • nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu* u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja te uplatiti samo iznos naknade tečaja. Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

 

*Iznos uplate za naknadu održavanja tečaja vraća se u cijelosti ukoliko član nije koristio pripremnu literaturu. U slučaju da pripremna literatura ne može biti vraćena u prvobitno stanje, IRO zadržava naknadu nabave pripremne literature.

PRIPREMNI TEČAJEVI

PRIPREMNI TEČAJEVI