Grad Rijeka

Grad Rijeka osigurava sredstva za ukupno 140 stipendija godišnje i to:

  • 100 stipendija za darovite učenike i studente;
  • 10 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja;
  • 20 stipendija za učenike i studente prema socijalnom kriteriju;
  • 10 stipendija za vukovarske studente u sklopu akcije „Solidarnost za Vukovar“.

Više o stipendijama možete pronaći pod opcijom Stipendije Grada Rijeke

STIPENDIJE GRADA RIJEKE

Grad Rijeka osigurava sredstva za ukupno 140 stipendija godišnje i to:

  • 100 stipendija za darovite učenike i studente;
  • 10 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja;
  • 20 stipendija za učenike i studente prema socijalnom kriteriju;
  • 10 stipendija za vukovarske studente u sklopu akcije „Solidarnost za Vukovar“.

 

Stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente dodjeljuju se još od davne 1993. Dodjelom stipendija Grad ostvaruje jedan od svojih prioriteta – ulaganje u znanje mladih. Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost. Pristupnici natječaju za dodjelu stipendija Grada Rijeke boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, mišljenju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja. Stipendija se dodjeljuje korisniku stipendije za jednu školsku/akademsku godinu. Ukoliko se školuje u Rijeci, student ili učenik koji ostvari pravo korištenja stipendije, u akademskoj / školskoj godini primit će 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 850,00 kuna mjesečno. Ako se školuje izvan Rijeke, primit će 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno.

 

Od akademske godine 2010./2011. Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije i potreba u ustanovama Grada Rijeke, donosi se Odluka o deficitarnim zanimanjima za nadolazeću školsku/akademsku godinu. Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno. Korisnik zadržava pravo stipendiranja do kraja studiranja uspješnim završetkom studijske godine.

Grad Rijeka od 2014. godine u svoj katalog stipendija uvodi novu vrstu stipendije kojom će nastojati omogućiti učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe svoje formalno obrazovanje; srednju školu ili studij te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada.
Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada. Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno.

 

AKCIJA „SOLIDARNOST ZA VUKOVAR“

 

U sklopu akcije “Solidarnost za Vukovar” Grad Rijeka od 2010. godine godišnje stipendira  vukovarske studente, na taj im način omogućujući lakši nastavak akademskog obrazovanja. Grad Rijeka iz svog proračuna Gradu Vukovaru svake godine osigurava novčana sredstva za 10 studenata i to 800,00 kn po studentu, 10 mjeseci godišnje. Grad Vukovar isplaćuje sredstva odabranim studentima te, u skladu s Odlukom o stipendiranju studenata i potpisanim ugovorima sa studentima, prati tijek njihovog školovanja tijekom razdoblja stipendiranja.

Empty section. Edit page to add content here.

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke

Trpimirova 2, 51000 Rijeka

Tel: 051/209-572

E-mail: skolstvo@rijeka.hr

 

INFO

https://www.rijeka.hr/

 

Stipendije Grada Rijeke

https://www.rijeka.hr/teme-za-gradane/odgoj-i-obrazovanje/stipendije/