Sinonimi u zadacima testa TOEFL

Sinonimi u zadacima testa TOEFL

Dragi naši čitatelji,

ako se spremate na studij ili posao u nekim od zemalja engleskoga govornog područja, ili upisujete fakultete na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku, a niste izvorni govornici, morat ćete položiti jedan od standardiziranih testova engleskoga jezika. Najčešće je to TOEFL.

Možda ćete se tokom priprema za njega, samostalnih ili uz instruktora, prvi put susresti sa složenim tekstovima ili zvučnim zapisima predavanja iz raznih akademskih disciplina na engleskom jeziku, što znači i mnogo u najmanju ruku novoga vokabulara.

READING – TEST RAZUMIJEVANJA TEKSTA

Jedan od naizgled najjednostavnijih zadataka iz Readinga, dijela TOEFL-a koji testira vaše razumijevanje teksta, tiče se upravo prepoznavanja funkcije i značenja određenoga pojma unutar konteksta te njegova zamjenjivanja sinonimom – riječi istog ili bliskog značenja.

PRIMJER ZADATKA

Uzmimo za primjer zadatak vezan uz drugi odlomak teksta o poznatom arheološkom nalazištu u Meksiku, The Rise of Teotihuacán:

How did this tremendous development take place, and why did it happen in the Teotihuacán Valley? Among the main factors are Teotihuacán’s geographic location on a natural trade route to the south and east of the Valley of Mexico, the obsidian1 resources in the Teotihuacán Valley itself, and the valley’s potential for extensive irrigation.

The exact role of other factors is much more difficult to pinpoint —for instance, Teotihuacán’s religious significance as a shrine, the historical situation in and around the Valley of Mexico toward the end of the first millennium B.C., the ingenuity and foresightedness of Teotihuacán’s elite, and, finally, the impact of natural disasters, such as the volcanic eruptions of the late first millennium B.C.

The word “ingenuity” in paragraph 2 is closest in meaning to:

A. ambition

B. sincerity

C. faith

D. cleverness

Izvor: www.ets.org – TOEFL iBT® Reading Practice Sets

KAKO DO TOČNOG ODGOVORA?

Točan odgovor je ona riječ koja bi se mogla umetnuti na mjesto zadane, a da ne promijeni značenje i dinamiku rečenice. U ovom konkretnom primjeru, uz pretpostavku da vam je poznat raspon značenja zadane riječi i svake od ponuđenih „zamjenskih” riječi, možete preskočiti vraćanje na sam tekst i odmah označiti D kao točan odgovor.

Ovakve su prečice preporučljive jedino ako ste sasvim sigurni da nijedna druga riječ s popisa ni u kojem kontekstu ne može stajati umjesto riječi “ingenuity”.

Dosta će ovakvih zadataka među odgovorima ponuditi barem dvije riječi koje jesu istoznačnice ili bliskoznačnice. U tom slučaju morate se vratiti na rečenicu iz odlomka u pitanju, a možda i na one prije ili poslije nje, pogotovo ako vam sva ili neka od značenja tih riječi nisu poznata. Na taj način možete shvatiti o čemu se radi i pretpostaviti značenja i odnose unutar zadane rečenice.

Često se dogodi da onaj očitiji sinonim nije pravi odgovor, jer se značenja riječi nijansiraju kontekstom.

VJEŽBANJEM DO ODLIČNOG REZULTATA

Vježbanjem, ali i učenjem novoga vokabulara (postoje čitavi TOEFL rječnici) steći ćete samopouzdanje i znati kako pristupiti ovim zadacima: kada treba samo zaokružiti točan odgovor i ići dalje, a kada se treba vratiti na tekst i pažljivo vagati. 🙂

 

Lora Tomaš

Kada ne drži tečajeve u IRO-u, Lora piše i prevodi.

Više o profesorici možete pronaći OVDJE.

Vrijeme do početka sljedećeg TOEFL tečaja: