Blog post za sve koji žele studirati u Americi

Blog post za sve koji žele studirati u Americi

Ako ste kliknuli na ovaj link, znači da vas zanima odlazak na studij u SAD. Niste jedini! Amerika je već godinama među top 10 obrazovnih destinacija za studente iz Hrvatske, a prema podacima UNESCO-a, trenutačno se nalazi na 7. mjestu po popularnosti među Hrvatima.

Zašto Amerika?

Uzimajući u obzir popularnost američke kulture među današnjim mladima, ne čudi da se mnogi odlučuju baš za tu obrazovnu destinaciju. Film, glazba, književnost, možda i influenceri – razni su razlozi zašto je Amerika pupularna među mladima. Uz to, SAD nudi i mogućnost studiranja na preko 4000 sveučilišta i community koledža, stoga se mladima nudi opcija studiranja na tisućama studijskih inovativnih programa koji idu u korak s vremenom i potrebama tržišta.

Prema podacima UNESCO-a, trenutačno se nalazi na 7. mjestu po popularnosti među Hrvatima.

Koja je razlika između sveučilišta i community koledža?

Ranije su spomenute dvije vrste visokih učilišta u SAD-u: sveučilišta i community koledži. Koja je razlika? Sveučilišta nude sveučilišne studije nakon kojih možete dobiti bachelor’s ili master’s degree. Community koledži su institucije koje nude većinom dvogodišnje programe nakon kojih dobivate associate’s degree. Nakon takvog dvogodišnjeg programa studenti imaju opciju prebacivanja (transfer) na sveučilišne programe, gdje mogu završiti zadnje dvije godine sveučilišnog programa (da, u Americi preddiplomski programi traju četiri godine).

Kako podmiriti troškove studija u Americi?

Studijski programi na community koledžima svakako mogu biti opcija za sve one koji žele smanjiti troškove studija u SAD-u. Naime, studiranje na takvim institucijama znatno je jeftinije od studiranja na sveučilištima, i zato što studij traje samo dvije godine i zato što su takvi programi općenito manje skupi od sveučilišnih programa. Uz to, velika većina sveučilišta dodjeljuje stipendije najboljim kandidatima za mjesta na svojim programima. A kako do stipendije? Čitaj dalje!

Studijski programi na community koledžima svakako mogu biti opcija za sve one koji žele smanjiti troškove studija u SAD-u.

Kako uspješno upisati studij u SAD-u?

Američka sveučilišta primjenjuju holistički pristup prijavama kandidata. To znači da gotovo podjednako vrijedi sva prijavna dokumentacija: prijepis ocjena iz srednje škole ili s preddiplomskog studija, prijavni esej, pisma preporuke, rezultati standardiziranih testova. A kriteriji za dobivanje stipendije? Tu često vrijedi princip „što bolja prijava, to veća stipendija“. Ako sveučilište zaista želi određenog kandidata za svojeg studenta, a postoji financijska potreba za stipendijom, često će ga pokušati pridobiti na svoje sveučilište dobrom stipendijom. Studentima diplomskih studija mogu ponuditi priliku za assistantship ili fellowship. Dakle, vrijedi se potruditi pri pripremi za prijave na studij.

Amerika je daleko – kako dobiti detaljne informacije o studiju i ponudu američkih visokih učilišta?

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) pravo je mjesto za dobivanje informacija o studiranju u SAD-u – mi smo JEDINI OVLAŠTENI EducationUSA centar u Hrvatskoj. A što je EducationUSA? To je mreža od preko 400 savjetodavnih centara diljem svijeta povezanih s američkim State Departmentom koji pružaju objektivne i sveobuhvatne informacije o visokom obrazovanju. I što je najbolje, savjetovanja su besplatna!

Uz to, ovu srijedu, 15. lipnja, možeš posjetiti EducationUSA sajam visokog obrazovanja i razgovarati s oko 30 predstavnika američkih sveučilišta i community koledža! Od 16:30 do 19:00 možeš poslušati kratke webinare tih instucija o temama povezanima s prijavama na studij, a od 19:00 do 21:00 možeš posjetiti njihove virtualne štandove. I naš EducationUSA Croatia štand!

Saznaj više o sajmu ovdje: http://www.educationusaseetour.com/ pa se prijavi ovdje: .

Vidimo se!

Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja u IRO-u i EducationUSA savjetnica

Anu možete posjetiti u uredu utorkom i srijedom od 9 do 13 sati ili četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete joj se javiti i mailom na iro@iro.hr i dogovoriti online individualno savjetovanje.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr (Fb i Ig) i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o online grupnim savjetovanjima u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.

Vrijeme do početka EducationUSA sajma visokog obrazovanja: