Rješavanje problema na testu GMAT

Rješavanje problema na testu GMAT

U prvom tekstu o GMAT-u pričala sam vam o specifičnom Data Sufficiency dijelu testa. Danas ću vas upoznati sa zadatcima koji su nam ipak bliži i prepoznatljivi, jer takve zadatke srećemo i u našoj, hrvatskoj maturi, kao i u američkom SAT-u o kojem sam isto pisala, a to su zadatci tipa Problem Solving.

Problem solving

To su zadatci kod kojih imate ponuđenih pet odgovora, od kojih zaokružujete samo jedan (po mogućnosti točan), dakle, standardni „multiple choice“.

I ovdje je potrebno široko znanje matematike, ali opet je osnova svega dobro poznavanje gradiva prvog i drugog razreda gimnazije.

Vjerujem da vas neće iznenaditi kažem li vam da ima jaaako puno zadataka iz područja ekonomije, pa je dobro znati ponešto o kamatnom računu, standardnim devijacijama, medijanu i postotcima. Upravo je primjene matematike na razne ekonomske modele i najviše.

Primjer

Pa evo i (prigodnog) primjera, iz priručnika „GMAT Official Guide 2021“:

A pharmaceutical company recieved $3 million in royalties on the first $20 million in sales of the generic equivalent of one of its products and then $9 million in royalties on the next $108 million in sales.

By approximately what percent did the ratio of royalties to sales decrease from the first $20 milion in sales to the next $108 million in sales?

   • 8%
   • 15%
   • 45%
   • 52%
   • 56%

 

Točan odgovor je C.

Druge vrste zadataka

S druge strane tu je i račun sa skupovima, točnije zadatci koji se rješavaju relativno lako Vennovim dijagramima, a čega nema u našoj uobičajenoj školskoj praksi:

Each of 25 people is enrolled in history, mathematics, or both. If 20 are enrolled in history and 18 are enrolled in mathematics, how many are enrolled in both history and mathematics?

Well, 13.

Ne zaboravimo ni geometriju! Tu moram napomenuti da je sasvim pogrešno oslanjati se na očinji vid, jer za skice koje su priložene uz takve zadatke uglavnom vrijedi da su nacrtane „not to scale“, tako da preporučam oprez: ne donositi ishitrene zaključke samo na osnovu onoga što vam se čini da vidite!

Kada u moru ovakvih naiđete na običan matematički zadatak u kojem ćete do odgovora doći rješavanjem kvadratne jednadžbe, nalaženjem tjemena parabole ili nagiba pravca, vjerujem da ćete odahnuti, a takvih zadataka, srećom, ima.

Već sam napomenula da uporaba kalkulatora nije dozvoljena, međutim, u zadatcima u kojima morate računati obično si možete pomoći nekim „trikom“ – zato smo tu mi, da vas podučimo prečacima i malim tajnama velikih majstora!

Savjeti za kraj

Zadatci ovog tipa i Data Sufficiency zadatci na testu se izmjenjuju i to nasumce, što traži dodatnu pažnju i maksimalnu skoncentriranost.

S druge strane na rješavanju  pojedinog zadatka ne bi se trebali zadržati duže od dvije minute – drugim riječima morate biti dobro uvježbani i prije svega brzi.

Moram ovdje pripomenuti da od svih tečajeva najviše volim upravo tečaj za GMAT – pun je izazova i uvijek me iznova uspije iznenaditi.

Pridružite nam se, zabavnije je nego što mislite!!!

 

Darja Ševeljević Gamoš

Kada ne drži tečajeve u IRO-u, Darja predaje matematiku u zagrebačkoj IV. gimnaziji. 

Više o profesorici možete pronaći OVDJE.

Vrijeme do početka sljedećeg GMAT tečaja: