Kako obogatiti svoj studentski život u Hrvatskoj?

Kako obogatiti svoj studentski život u Hrvatskoj?

Želiš nastaviti svoje obrazovanje u Hrvatskoj na nekom od hrvatskih visokih učilišta. Ako je tako, čitaj dalje i saznaj kako biti aktivan i izvan predavaonice!

Naime, budući da je naša volonterka Despina, studentica Fakulteta za političke znanosti u Zagrebu, izrazito aktivna na fakultetu, ali i izvan njega, zamolili smo je da budućim studentima da poneki savjet o tome kako biti aktivan u zajednici za vrijeme studija te kako još provoditi svoje studentske dane.

Despina smatra da kad kreneš planirati svoj studij u Hrvatskoj, neke od najbitnijih odluka koje ćeš morati donijeti odnose se na grad u kojem nastaviti obrazovanje, fakultet na kojem studirati, život u domu ili možda u iznajmljenom stanu. Po njoj, jednom kada doneseš te odluke i odabereš ono što tebi najviše odgovara, počinje najljepše doba života!

Iako je svaki fakultet zahtjevan, Despina vjeruje da ćeš imati slobodnog vremena za razne aktivnosti. Na primjer, predlaže da volontiraš u organizacijama poput IRO-a ili drugim studentskim organizacijama, poput AEGEE, Erasmus Student Network (ESN), Hrvatske studentske asocijacije i mnogih drugih udruga.

Koje su prednosti volontiranja?

Kako kaže Despina, organizacije studentima koji volontiraju najčešće nude rad s mentorom, stjecanje novih vještina koje stječeš kroz obavljanje raznih poslova, poput pomoći pri organizaciji raznih događanja, sudjelovanja na sajmovima ili drugim događanjima ili rada na društvenim mrežama te stjecanje kontakata iz područja kojim se organizacija bavi i koji ti mogu poslužiti kad se budeš uključivao na tržište rada.

Ponekad organizacije nude i mogućnost putovanja na događanja koja se održavaju u okviru projekata, što je također dobro za učenje novih znanja i vještina, ali i za međunarodni networking, ako je riječ o putovanju u inozemstvo.

Despina u posjetu Europskoj komisiji

Kako još ispuniti slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme možeš ispuniti i na druge načine. Fakulteti često nude članstva u raznim klubovima i drugim asocijacijama u okviru fakulteta. Ovisno o tvojim preferencijama, Despina predlaže da se učlaniš, primjerice, u studentski zbor ili u razne sportske klubove. Ekonomski fakultet u Zagrebu, primjerice, dom je studentske udruge Ekonomska klinika, a na Pravnom fakultetu u Zagrebu možeš djelovati u okviru Pravne klinike.

Koje su još čari studentskog života?

Pitali smo Despinu i koje su još čari studentskog života. Njezini odgovori su: menza, studentski popusti na raznim stranicama, posjeti kazalištu, kinu, koncertima i raznim drugim događanjima koja se nude u gradu u kojem studiraš.

Naša volonterka svakako predlaže da iskoristiš sve mogućnosti koje ti se nude za vrijeme studiranja – od popusta, menze, događanja, studentskih poslova do volontiranja. Zašto? Da bi proširio vidike, stekao nova iskustva i upoznao nove ljude te tako lakše pronašao posao!

Želiš volontirati u IRO-u?

Prijavi se na iro@iro.hr i pomozi nam organizirati razna događanja koja organiziramo kroz godinu! Pošalji nam kratki životopis i motivacijsko pismo na hrvatskom i engleskom jeziku.

Treba ti savjet u vezi studija u Hrvatskoj, SAD-u ili drugoj zemlji?

Posjeti nas utorkom i srijedom od 9 do 13 sati ili četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete nam se javiti i mailom na iro@iro.hr i dogovoriti online individualno savjetovanje.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr (Fb i Ig) i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o online grupnim savjetovanjima u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.