Moje iskustvo u Americi na stipendiji Fulbright

Moje iskustvo u Americi na stipendiji Fulbright

Moje Fulbright iskustvo krenulo je zaista neobično!

Sletio sam u Pittsburgh 6. siječnja 2021. godine – dan kada su pristaše predsjednika Trumpa napali zgradu Kapitola, snijeg je bio do koljena, COVID pandemija je ponovno bila u punom zamahu, a ja sam pri dolasku morao u karantenu na dva tjedna. Ne mogu reći da se tada nisam pitao što mi je sve ovo trebalo.

No tih 9 i pol mjeseci koje sam proveo u SAD-u, jedno je od najvrjednijih iskustava u mom životu. Upoznao sam pametne, zanimljive i neobične ljude, posjetio nevjerojatna mjesta i gradove, stekao prijatelje kakvima se nisam nadao i napisao i obranio doktorat.

U proces prijave, ušao sam s malim očekivanjima i velikim strahopoštovanjem. Ipak, jedna misao me vodila: nemaš što izgubiti, a dobiti možeš sve. Stoga sam prijedlog istraživanja i motivacijsko pismo napisao bez okolišanja. Priznao sam sve svoje mane i nedostatke, a istaknuo kvalitete i uspjehe. Sličan stav sam imao i na intervjuu. I to je moj jedini pravi savjet za prijavu stipendije – ukoliko nešto ne znaš ili nisi napravio, onda to i priznaj jer se će ionako otkriti.

2020. godinu nitko neće po dobrome pamtiti. Iskreno, nisam mislio da ću zaista poletjeti za Ameriku. Tko bi me želio slati igdje usred pandemije. No 2020. godine je prošla i nakon puno odgađanja, ja sam konačno bio na letu za Pittsburgh.

Fotografije nikad ne mogu dočarati ljepotu stvarnog svijeta. I zaista, ništa me nije moglo pripremiti kada sam prvi put stao na travnjak ispred zgrade sveučilišta i ugledao Cathedral of Learning – drugu najvišu obrazovnu zgradu na svijetu.

Cathedral of Learning – University of Pittsburgh

Ponekad je samo mala promjena dovoljna da nas motivira učiniti nešto ili truditi se više. No biti 9 mjeseci na vrhunskom američkom sveučilištu, učiti od vrhunskih profesora te biti okružen vrhunskim studentima jest neprocjenjivo. Naravno, djeluje zastrašujuće na početku. Naučio sam učiti, raditi i komunicirati bolje nego što sam mogao zamisliti.

Svi imamo predrasude i namećemo stereotipe. Sigurno je i to jedan od načina na koji se nosimo s količinom informacija koje svakodnevno dobivamo. Na putovanjima se mnoge predrasude i stereotipi potvrde, a mnoge se sruše kao kule od karata. Neću reći koje sam predrasude i stereotipe o Amerikancima ponio sa sobom na putovanje. U 10 mjeseci boravka i putovanja po SAD-u susreo sam samo prijateljske, nasmijane, dobrodušne i jako razgovorljive ljude.

Vjerojatno ne postoji mjesto na svijetu gdje se na jednom mjestu isprepliće toliko raznih tradicija, priča, jezika, običaja i ljudi kao što su Sjedinjene Američke Države. Kinezi, Hrvati, Bošnjaci, Iranci, Irci, Senegalci, Etiopljani Turci i Rumunji. Svi su donijeli svoje običaje i jezik sa sobom, a istovremeno nekako i sami postali Amerikancima.

Hrana! Jamajčanski, vijetnamski, etiopski, turski, tajlandski, tajvanski i uzbečki restorani, tipični američki „diner“ i steak house“ restorani. – sve sam ih posjetio. Neke često i redovito. Da, Amerika je zemlja okusa. Koju god hranu zamisliš i zaželiš, tamo ćeš je naći.

Ako je hrana nevjerojatna, što da onda kažem o prirodi? Sa svojim prijateljem i cimerom, krenuo sam na mjesec dana dugo putovanje po američkim nacionalnim i državnim parkovima. Hrvatska i Europa imaju prelijepa mjesta, no ništa te ne može pripremiti na prizore poput onih u, primjerice, Yellowstone, Badlands i Grand Teton nacionalnim parkovima.

Badlands National Park

Domaće životinje uz cestu

 

Kao što se može vidjeti, moje Fulbright iskustvo je zaista bilo neobično, ali ne bih ga mijenjao ni za jedno drugo. Pronašao sam prijatelje za cijeli život, slušao predavanja izvanrednih profesora, ostvario izvrsnu suradnju s mentorom i vidio neka od najljepših mjesta na svijetu. Stoga prijaviti se ili ne na bilo koju stipendiju zapravo uopće ne bi trebalo biti pitanje. Štoviše, trebao bi biti imperativ svim studentima koji su ti mogu dopustiti.

Zvonimir Anić

dobitnik Fulbright stipendije i koordinator projekata u Institutu za razvoj obrazovanja

 

Ako želiš saznati kako do stipendije za studij u SAD-u ili što možeš raditi po povratku sa studija u toj zemlji, dođi na jedno od besplatnih događanja koje organiziramo u okviru Tjedna međunarodnog obrazovanja:

  • Webinar Kako pronaći financijsku potporu za studij u SAD-u? (gost: DePauw University), srijeda, 16.11.2022. – Prijave: https://bit.ly/3WvGA7N.
  • Razgovor uživo u IRO-u Od američkog obrazovanja do pokretanja uspješnog posla (gost: Marina Matijević, inicijativa Ja bolji građanin), četvrtak, 17.11.2022. – Prijave: https://bit.ly/ObCetvrtak.

Vrijeme do početka razgovora uživo Od američkog obrazovanja do pokretanja uspješnog posla: