Stipendija France Excellence Europa – moje iskustvo studija u Francuskoj

Stipendija France Excellence Europa – moje iskustvo studija u Francuskoj

Prošle godine u ovo vrijeme nalazila sam se u francuskoj Baskiji suočena s tjeskobnim pitanjem daljnjeg planiranja mog životnog puta. Nakon godine dana volontiranja, nisam bila sigurna želim li se vratiti u Hrvatsku, nastaviti svoju francusku avanturu s nekim novim projektom ili raditi nešto treće. Prilika se tada ukazala: France Excellence stipendija kao mogućnost nastavka studija na Master razini, ovog puta u Francuskoj. Iako sam već završila naš diplomski studij, nisam oklijevala poslati svoju kandidaturu usprkos nemalim administrativnim preprekama.

Francuski jezik, kultura i način života očarali su toliko umjetnika da nije potrebno nikoga posebno uvjeravati u blagodati i ljepotu francuskog načina življenja. Odlična vina, više od 250 vrsta sireva… idealiziranu verziju Emily u Parizu potrebno je, ipak, razlikovati od katkad grube realnosti. Nalazeći se u početku u gotovo kafkijanskom procesu borbe s francuskom administracijom, neusklađenim rokovima i naizgled besmislenim zahtjevima, važno je ne odustati i ne izgubiti iz vida razloge cijelog procesa. Vjerujte da će se po izlasku iz tog labirinta trud i te kako isplatiti.

Stipendija ne postavlja uvjete određenog fakulteta, područja ili smjera studija i u tome pruža maksimalnu slobodu svakome. Kako je Bordeaux udaljen samo nekoliko sati od Baskije i znajući da želim ostati u regiji, moj odabir Sveučilišta bio je prvenstveno geografske naravi.

Prekrasan grad od svijetlog kamena uz rijeku Garonne dovoljno je velik da može pružiti sve kulturne blagodati velikog grada. Uz impozantan Veliki Teatar, muzeje, javne vrtove, brojne kavane i bistroe, tu je i očaravajuća gastronomska ponuda. Usto, grad je to koji ostaje po mjeri čovjeka. Iznimno osjetljivi na ekološka pitanja, kada pješice ne prolaze najduljom pješačkom ulicom Europe, većina stanovnika beskompromisno se odlučuje na bicikl kao prijevozno sredstvo.

Place de la Bourse, Bordeaux

Samo 50 minuta vožnje vlakom dovoljno je za bijeg od gradske vreve do obale Atlantskog oceana i najveće europske pješčane dine koja je doista poput kakve, u prostoru izgubljene, pustinje. Na tom putu vlakom, budite ipak spremni na francuske specifičnosti: nađete li se u vagonu u vrijeme ručka, vrlo je vjerojatno da nećete izbjeći da će netko od suputnika objed završiti dobrim komadićem Camemberta ili kakvog drugog, za naše poimanje, dosta jakog sira. Također, pripremite se na to da će zaposlenici državne željezničke kompanije, prije ili kasnije, u trenutku kad ste već na izlaznim vratima i krećete prema kolodvoru, barem jednom odlučiti štrajkati.

 

Dune du Pilat

Moji kolegiji i izbor fakulteta nisu me razočarali. Kao dugogodišnjem ljubitelju francuske filozofije, zaista je neobično dijeliti komadić zemlje i biti na istom mjestu gdje su nekad davno stajali Montaigne ili Montesquieu. No, svaki sustav ima svoje specifičnosti. Po završetku prvog semestra polagali smo, dakako, ispite, za koje su nas obavijestili da ocjene nećemo dobiti prije rujna sljedeće godine. Na upite moje obitelji studiram li ja zaista u Francuskoj, kao dokaz zasad mogu pružiti jedino studentsku iskaznicu dobivenu na početku godine.

Sve u svemu, svakome bih preporučila da se unatoč svim mogućim dvojbama, jezičnim ili drugim barijerama, prijavi za stipendiju i, na godinu ili čak dvije, okusi francusku umjetnost življenja. Zahvaljujući Stipendiji France Excellence Europa, ja imam tu privilegiju.

Petra S.