ACT

ACT (American College Testing) je test koji se koristi kao prijemni ispit za upis preddiplomskog studija u SAD-u. Pitanja na testu su izravno povezana s gradivom u srednjoj školi iz engleskog, matematike i prirodnih znanosti, zbog čega je priprema za ACT nešto drugačija od one za SAT (Scholastic Aptitude Test) test. Polažu ga, kako međunarodni studenti, tako i domaći, američki studenti kao dio upisnog procesa za studij.

kako se pripremiti?

Grupne, individualne ili online pripreme – PRIJAVA.

 

Gdje polagati?

ACT test se polaže u službenom administracijskom centru. Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je 2012. godine postao jedini ovlašteni administracijski centar za polaganje ACT testa u Hrvatskoj, na sljedećoj adresi:

 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) – test center code: 872750

Trg Nikole Zrinskog 9/I, 10000 Zagreb

Tel.: +385 (0)1 4817-195; +385 (0)1 4555-151

Faks: +385 (0)1 4555-150

E-mail: iro@iro.hr

ACT test se održava u IRO-u petkom od 8:00 do 13:00 nekoliko puta godišnje.

Nakon popuštanja mjera zaštite zbog pandemije COVID-19, IRO otvara svoj testni centar od 13.6.2020. Trenutno stanje dostupnosti termina za ACT testiranje možete pronaći na službenoj internetskoj stranici ACT testa, www.act.org

Prije dolaska u IRO testni centar, molimo da pogledate Upute za siguran rad za polaznike testova.

Sljedeći planirani termini su:

 • 9.10.2020.
 • 11.12.2020. – izvanredno odobren samo jutarnji termin od 8:00 do 12:30

 

 • 5.2.2021. – izvanredno odobren samo jutarnji termin od 8:00 do 12:30
 • 16.4.2021.
 • 11.6.2021.
 • 16.7.2021. 

 

VAŽNA NAPOMENA: Postoji mogućnost da navedeni datumi polaganja budu nedostupni (zbog popunjenosti ili otkaza testiranja) u trenutku vaše prijave. Stoga vam savjetujemo da se za polaganje testa prijavite na vrijeme kako biste osigurali željeni termin.

 

Učestalost polaganja testa

ACT testiranje se održava nekoliko puta godišnje. Ispitanik može polagati test do 12 puta. Ponovno polaganje testa se prijavljuje na isti način kao i prvo polaganje.

ACT test se polaže u službenom administracijskom centru.

 

Postoje dvije vrste ACT testa:

 • ACT (No Writing) – sastoji se od četiri testa:
  • English
  • Mathematics
  • Reading
  • Science
 • ACT Plus Writing – uključuje i test koji mjeri vještine pisanja na engleskom jeziku

 

Trajanje testiranja

Od ispitanika se očekuje da dođu u 8h. U slučaju kašnjenja nije moguće pristupiti testiranju.

 

ACT Test (No Writing) traje do otprilike 12:15h (uključujući pauzu nakon prva dva dijela (English i Mathematics).

ACT Plus Writing traje do otprilike 13h (s dodatnom pauzom prije Writing dijela testa).

 

Struktura ACT testa

Dijelovi
testa
Trajanje Broj
pitanja
Zadaci
English 45 minuta 75
pitanja
Ocjenjuje se razumijevanje standardnog pisanog engleskog teksta i retoričke vještine.
Mathematics 60 minuta 60 pitanja Ocjenjuju se sposobnosti u rješavanju matematičkih problema koje učenici obično svladaju do početka četvrtog razreda srednje škole.
Pauza
Reading 35 minuta 40 pitanja Ocjenjuje se razumijevanje pisanog teksta.
Science 35 minuta 40 pitanja Ocjenjuje se interpretacija, analiza, procjena, promišljanje i rješavanje problema u prirodnim znanostima.
Optional:
Writing Section
30 minuta 1 rad Ocjenjuje se vještina pisanja savladana tijekom srednje škole.

Prijava

Test možete prijaviti preko službene internetske stranice ACT testa, www.act.org.

 

Cijena testa

ACT (No Writing) $39.50 – Cijena uključuje certifikat s rezultatima za ispitanika, njegovu srednju školu i do četiri fakulteta po izboru (obratite pažnju da pri prijavi unesete ispravne kodove fakulteta).

ACT Plus Writing $56.50 – Cijena uključuje certifikat s rezultatima za ispitanika, njegovu srednju školu i do četiri fakulteta po izboru. Naknada za Writing Test od $16 može biti vraćena na pismenu zamolbu ako ste odsutni na dan testiranja ili promijenite opciju na ACT (No Writing) prije nego što testiranje počne.

Naknada za internacionalno testiranje (izvan SAD-a i Kanade) $40.00

 

Plaćanje

Plaćanje je moguće sljedećim kreditnim karticama: American Express, Discover, MasterCard ili VISA.

 

Plaćanje se vrši prilikom prijave testa.

Rezultati ACT testa

 

ACT (No Writing)

Rezultati su obično dostupni online 2 tjedna nakon datuma testiranja. Certifikati s rezultatima su obično dostupni unutar 3 do 8 tjedana nakon svakog datuma polaganja.

 

ACT Writing

Ako polažete i Writing Test, rezultati su obično dostupni dva tjedna nakon rezultata ACT (No Writing) testova. Certifikati s rezultatima oba dijela testa su dostupni unutar 5 do 8 tjedana nakon datuma testiranja.

 

Dodatne certifikate s rezultatima možete zatražiti online (preko Vašeg ACT web account-a ili u PDF formatu), telefonski (za svaki telefonski zahtjev plaća se dodatnih $14) ili poštom poslati pismenu zamolbu. Više informacija na: http://www.actstudent.org/scores/send/

 

Odgovori na često postavljana pitanja

Dodatne informacije možete pronaći na stranici: http://www.actstudent.org/faq/

Grupni tečaj

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu te za one kojima odgovara rad u grupi.

 

Individualni tečaj

Za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu, a ne odgovara im rad u grupi, IRO nudi individualni ACT pripremni tečaj.  Za razliku od standardnih IRO pripremnih tečajeva, koji se odvijaju u određeno fiksno vrijeme, individualna je nastava u potpunosti prilagođena polazniku – u terminima i intenzitetu prema dogovoru. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog tečaja, individualna nastava je pravi izbor.

 

Online tečaj

Online pripremni tečaj je prilagođen polazniku i njegovim potrebama i održava se putem online platforme s profesorom. Polaznik sam odlučuje o mjestu i vremenu učenja – preduvjet za uspješno učenje je stabilna internetska veza i računalo s kamerom i slušalicama. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog ili individualnog tečaja te često mijenjate lokacije, online tečaj je pravi izbor za vas.

Tečaj je podijeljen u dva dijela:

 • engleski dio (uključuje pripremu za English, Reading & Writing Test)
 • matematički dio (Mathematics Test).

 

Polaznici mogu odabrati oba ili samo jedan dio pripreme testa.

 

Napomena: pripremni tečaj za ACT u IRO-u ne uključuje pripremu za Science Test.

Cijeli pripremni tečaj za ACT traje 4-5 tjedana (ovisno o rasporedu i broju polaznika), ukupno 40 sati: engleski dio 1-2 tjedna (24 sat od 45 minuta) i matematički dio 3 tjedna (16 sati od 60 minuta). Održava se u Institutu za razvoj obrazovanja, Zagreb, Trg Nikole Zrinskog 9. Tijekom trajanja epidemioloških mjera za prevenciju zaraze COVID-9, minimalni broj polaznika za grupni tečaj je 3, a maksimalni 7 polaznika. Ako je broj prijava manji od 4, satnica se prilagođava njihovom broju. Tečaj i literatura koja se koristi na tečaju su na engleskom jeziku, zbog čega je bitno da polaznici imaju srednje-napredno znanje engleskog jezika kako bi mogli uspješno pratiti nastavu.

 

Termini održavanja tečaja

PROSINAC 2020.

MATEMATIKA

od 1.12. do 17.12.2020.

 • utorkom i četvrtkom od 19:00 do 22:00*

*Napomena: zadnji utorak predavanje traje od 18:00 do 22:00

ENGLESKI

od 5.12. do 20.12.2020.

 • subotom i nedjeljom od 9:30 do 12:45

Napomena: Termini su podložni promjeni, sukladno dogovoru grupe. Ako vam navedeni termini ne odgovaraju ili ste zainteresirani za tečaj u nekom budućem razdoblju, javite nam se emailom na adresu iro@iro.hr s naznakom termina i datuma koji bi vam najviše odgovarali.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je otvoren za javnost i omogućuje besplatno korištenje pojedinih resursa, kao što je primjerice stručno obrazovno savjetovanje o studijskim mogućnostima, dok određene pogodnosti mogu ostvariti isključivo pridruženi članovi kroz jednogodišnje članstvo. Pridruženim članom se postaje ispunjavanjem prijavnice za članstvo i plaćanjem godišnje članarine u iznosu 1.000 HRK. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. IRO svim svojim pridruženim članovima u sklopu godišnjeg članstva omogućuje sljedeće pogodnosti:

 • pohađanje samo jednog grupnog tečaja godišnje ili individualni tečaj od 4 sata engleskog dijela ili 3 sata matematičkog dijela priprema za standardizirane testove, uz plaćanje naknade troškova za održavanje pripremnog tečaja;
 • primanje tjednog e-mail glasila o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, o natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a;
 • posudbu literature iz knjižnice (priručnici, direktoriji sveučilišta, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu);
 • korištenje Interneta u IRO-u u uredovno vrijeme bez naknade.

 

Cijena ljetnog online tečaja iznosi:

 • 1.700,00 HRK (knjiga “The Real ACT Prep Guide 2nd Edition” nije uključena te se plaća dodatno 250,00 HRK)
 • Tečaj je moguće platiti gotovinom, karticama ili uplatom na tekući račun

 

Kako upisati grupni tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo na internetskoj stranici.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja u ukupnom iznosu (odaberite jednu od opcija):

Ako želite odslušati cijeli ACT tečaj (engleski i matematički dio)

 • 2.500 HRK (ako nemate knjigu „The Real ACT Prep Guide 2nd Edition“), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun
 • 2.350 HRK (ako imate knjigu „The Real ACT Prep Guide 2nd Edition“), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun

Ako želite odslušati samo engleski dio ACT tečaja

 • 1.400 HRK (ako nemate knjigu „The Real ACT Prep Guide 2nd Edition“), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun
 • 1.250 HRK (ako imate knjigu „The Real ACT Prep Guide 2nd Edition “), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun

Ako želite odslušati samo matematički dio ACT tečaja

 • 1.500 HRK (ako nemate knjigu „The Real ACT Prep Guide 2nd Edition“), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun
 • 1.350 HRK (ako imate knjigu „ The Real ACT Prep Guide 2nd Edition“), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun

Uplata vam jamči mjesto u grupi, a potrebno ju je izvršiti najkasnije 3 radna dana prije početka tečaja (ako još ima mjesta na tečaju). U slučajevima kada se grupa ne popuni, predbilježbe i uplate se uzimaju i nakon ovog roka.

 

Kako upisati individualni / online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo na internetskoj stranici.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja.

Cijena individualnog tečaja

 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 4 školska sata nastave engleskog jezika za ACT test, ako već imate knjigu ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 3 puna sata nastave matematičkog dijela za ACT test, ako već imate knjigu ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Cijena dodatnog individualnog sata engleskog jezika za ACT tečaj (45 minuta) je 280,00 HRK.
 • Cijena dodatnog individualnog sata matematike za ACT tečaj (60 minuta) je 330,00 HRK.

Za pohađanje tečajeva uplatu možete izvršiti na jedan od sljedećih načina:

osobno u IRO-u u uredovno vrijeme:

 • gotovinom
 • karticama (jednoobročno plaćanje): Premium Visa, Diners, MasterCard, VISA i Maestro
 • karticama (beskamatno obročno plaćanje): Premium Visa (2-3 rate), Maestro Privredne banke (2-3 rate) i VISA Privredne banke (2-3 rate)

uplatom na žiro račun (prije uplate molimo vas pročitajte upute za uplatu putem žiro računa).

Molimo da prije plaćanja pročitate informacije o povratu novca za izvršene uplate.

 

Plaćanje na žiro račun (uplate iz Hrvatske)

 1. Pod naziv primatelja upišite: IRO, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
 2. Pod broj računa primatelja upišite: Zagrebačka banka: 2360000-1101599897 (žiro račun)  ili IBAN: HR8023600001101599897
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 6. Pod opis plaćanja obavezno napišite ACT pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

 

Plaćanje preko IBAN-a (uplate iz inozemstva)

 1. Pod broj računa primatelja i naziv banke upišite:
  Zagrebačka banka d.d. Trg bana Jelačića 10, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA
  IBAN: HR8023600001101599897
  SWIFT: ZABAHR2X
  IBAN and bank account holder: INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA (Institute for the Development of Education), Trg Nikole Zrinskog 9, HR-10000 Zagreb, Croatia
 2. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod opis plaćanja obavezno upišite ACT pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonski, e-mailom ili osobno u uredovno vrijeme za stranke.

Povrat novca

Iznos povrata za članstvo i naknadu ovisi o tome u kojem trenutku član odustane od pripremnog tečaja.

Ako član odustane od pripremnog tečaja:

 • prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu;*
 • nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu* u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja te uplatiti samo iznos naknade tečaja. Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

 

*Iznos uplate za naknadu održavanja tečaja vraća se u cijelosti ako član nije koristio pripremnu literaturu. U slučaju da pripremna literatura ne može biti vraćena u prvobitno stanje, IRO zadržava naknadu nabave pripremne literature.

PRIPREMNI TEČAJEVI

PRIPREMNI TEČAJEVI