TOEFL

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) se koristi za evaluaciju znanja engleskog jezika osoba kojima engleski nije materinji jezik, a potreban je za upis na mnoge međunarodne programe studija u inozemstvu.

Kako se pripremiti?

Grupne, individualne ili online pripreme – PRIJAVA.

Gdje polagati?

U Hrvatskoj se polaže TOEFL iBT test, što znači da se polaže na računalu u službenom administracijskom centru. Službeni administracijski centri se nalaze u Zagrebu i Splitu, a jedan od tri centra u Zagrebu je upravo kod nas u Institutu za razvoj obrazovanja!

 

TOEFL iBT možete polagati na sljedećoj adresi:
Institut za razvoj obrazovanja
Trg Nikole Zrinskog 9/I, 10000 Zagreb
Tel.: +385 (0)1 4817-195; 4555-151
Faks: +385 (0)1 4555-150
E-mail: iro@iro.hr

Dostupni datumi testiranja variraju iz mjeseca u mjesec, ali u pravilu se održavaju od 2 do 3 puta mjesečno, petkom ili subotom. Dostupnost mjesta na testiranjima ovisi o razdoblju u godini kada ispit prijavljujete, broju dostupnih mjesta u pojedinom testnom centru, kao i o otvorenosti određenih centara na željene datume. Trenutno stanje dostupnosti termina za TOEFL iBT testiranje u Hrvatskoj možete pronaći na službenoj internetskoj stranici TOEFL testa, www.toefl.org.

 

Nakon popuštanja mjera zaštite zbog pandemije COVID-19, IRO otvara svoj testni centar od 13.6.2020Prije dolaska u IRO testni centar, molimo da pogledate Upute za siguran rad za polaznike testova.

 

Napominjemo kako se prijave po testnim centrima zatvaraju 10 dana prije objavljenog termina, a postoji i mogućnost da navedeni datumi polaganja budu nedostupni zbog popunjenosti u trenutku vaše prijave. Iz tih razloga savjetujemo da se za polaganje testa prijavite na vrijeme kako biste osigurali željeni termin.

Test se sastoji od četiri dijela:
• Čitanje (Reading)
• Slušanje (Listening)
• Govor (Speaking)
• Pisanje (Writing)

 

Za Listening i Speaking dio testa koriste se slušalice s integriranim mikrofonom. Test traje otprilike 3 sata s jednom pauzom od 10 minuta.

 

Struktura TOEFL iBT testa:

Dijelovi
testa
Trajanje Broj
pitanja
Zadaci
Reading 54–72
minuta
10 pitanja po ulomku Pročitati 3 ili 4 ulomka akademskih tekstova i odgovoriti na pitanja.
Listening 41–75
minuta
3-4 predavanja – 6 pitanja po predavanju

2-3 razgovora – 5 pitanja po razgovoru

Poslušati predavanja, razredne diskusije i razgovore, te odgovoriti na pitanja.
Pauza 10
minuta
Speaking 17
minuta
4
zadatka
Izraziti mišljenje na zadanu temu; dati odgovor na temelju pročitanog ili poslušanog teksta.
Writing 50
minuta
2
zadatka
Napisati esejske odgovore na temelju pročitanog ili poslušanog teksta; izraziti
mišljenje u pisanom obliku.

Važna napomena: Test može sadržavati dodatne zadatke i pitanja u Reading ili Listening dijelu testa, koji se neće ocijeniti (neće ulaziti u konačne bodove). Upute na testu će sadržavati ukupan broj ulomaka i pitanja na koje je potrebno odgovoriti u alociranom vremenu.

Nova mogućnost: MyBest scores: Od 1.8.2019. ukoliko polažete TOEFL iBT ispit više puta unutar 2 godine dobit ćete izvještaj MyBest scores koji objedinjuje najbolje rezultate koje ste postigli kod različitih datuma polaganja ispita.

Test možete prijaviti na jedan od sljedećih načina:

 • online, preko službene internetske stranice TOEFL iBT, www.toefl.org
 • telefonski, pozivom službenom TOEFL iBT registracijskom centru za Europu – Prometric PTC Registrations Europe, na broj +31-320-239-540 (uredovno vrijeme: ponedjeljak – petak, 9:00-18:00 sati)
 • e.mailom: www.prometric.com/contact-us  ili
 • faxom na broj +31-320-239-541

 

Cijena testa

• Prijave do 7 dana prije testiranja (Early registration): 250 USD

• Prijave do 4 dana prije testiranja (Late registration): 290 USD

 

Plaćanje

Postoji nekoliko načina plaćanja testa. Naša preporuka je da odaberete plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, Discover, JCB). Plaćanje se obavlja prilikom prijave testa. Ako želite informacije o preostalim načinima plaćanja, molimo posjetite službenu internetsku stranicu testa www.ets.org/toefl/ibt/about/fees.

Rezultati TOEFL iBT testiranja vrijede dvije godine od datuma testiranja.

Svaki kandidat koji položi TOEFL iBT ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

 • Online examinee score record – otprilike 10 dana nakon datuma polaganja testa, svaki kandidat će dobiti emailom obavijest da su rezultati testa dostupni online na službenoj stranici www.toefl.org. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati na službenu stranicu koristeći vlastiti username i password.
 • Mailed examinee score record – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Rezultati se šalju 13 dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (za dostavu unutar SAD-a potrebno je otprilike dodatnih 7-10 dana, dok je za ostale lokacije izvan SAD-a potrebno dodatnih 4-6 tjedana).

Detaljnu razradu bodovanja za TOEFL testove možete pogledati na službenoj stranici: https://www.ets.org/toefl/ibt/scores/?WT.ac=toeflhome_scores_180910

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se izravno slati certifikati s rezultatima (mailed examinee score record). Kandidat može mijenjati listu i dodavati nove institucije sve do 22.00 sata uvečer prije dana testiranja.

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno se registrirati na službenoj stranici www.toefl.org i izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg TOEFL iBT testa (cijena je 18 USD po certifikatu).

Grupni tečaj

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom razdoblju te za one kojima odgovara rad u grupi.

 

Individualni tečaj

Za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom razdoblju, a ne odgovara im rad u grupi, IRO nudi individualni TOEFL pripremni tečaj.  Za razliku od standardnih IRO pripremnih tečajeva, koji se odvijaju u određeno fiksno vrijeme, individualna je nastava u potpunosti prilagođena polazniku – u terminima i intenzitetu prema dogovoru. Ako niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog tečaja, individualna nastava je pravi izbor.

 

Online tečaj

Online pripremni tečaj je prilagođen polazniku i njegovim potrebama i održava se putem online platforme s profesorom. Polaznik sam odlučuje o mjestu i vremenu učenja – preduvjet za uspješno učenje je stabilna internetska veza i računalo s kamerom i slušalicama. Ako niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog ili individualnog tečaja te često mijenjate lokacije, online tečaj je pravi izbor za vas.

Pripremni tečaj detaljno obrađuje sve dijelove TOEFL iBT testa kroz intenzivnu vježbu i rad na provjerenoj, kvalitetnoj i recentnoj literaturi.

 

Detaljniji pregled pripreme kroz dijelove testa:

 • slušanje (Listening) – upoznavanje s vještinama i strategijama za uspješno rješavanje zadataka u dijelu testa koji se odnosi na slušanje, uz korištenje originalnih materijala
 • čitanje (Reading) – temeljita priprema za uspješan pristup tekstovima tipičnim za TOEFL iBT, vježbanje svih vrsta pitanja u ovom dijelu testa
 • pisanje (Writing) – upute, vježbanje i personaliziran pristup evaluaciji eseja, upoznavanje s korisnim vokabularom i gramatičkim strukturama odnosno pravilnom organizacijom teksta potrebnom za dobar rezultat u ovom dijelu testa
 • govor (Speaking) – usavršavanje govornog engleskog jezika kako bi se zadacima u ovom dijelu testa pristupilo što učinkovitije, jasnije i uspješnije. Organiziranje usmenog odgovora u jezičnom i sadržajnom smislu.

 

Također se uči učinkovito vođenje bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.

Redovni tečaj traje ukupno 27 sati tijekom 3 tjedna, dok Intenzivni tečaj traje ukupno 18 sati tijekom 5 uzastopnih radnih dana. Tijekom trajanja epidemioloških mjera za prevenciju zaraze COVID-9, minimalni broj polaznika za grupni tečaj je 3, a maksimalni 7 polaznika. U slučaju manjeg broja prijavljenih, tečaj se prilagođava individualnom pristupu i intenzitetu te zahtjeva manji broj sati. IRO će poslati finalni broj sati tečaja do početka samog tečaja u slučaju manjeg broja polaznika. Tečaj i literatura koja se koristi na tečaju su na engleskom jeziku, zbog čega je bitno da polaznici imaju srednje-napredno znanje engleskog jezika kako bi mogli uspješno pratiti nastavu.

 

Termini održavanja tečajeva u 2020:

Intenzivni tečaj PROSINAC

 • Od 14.12. do 18.12.
 • Ponedjeljak, srijeda i petak od 18:45 do 22:00
 • Utorak i četvrtak od 19:30 do 22:00

Napomene: Termini su podložni promjeni, sukladno dogovoru grupe. Ako vam navedeni termini ne odgovaraju ili ste zainteresirani za tečaj u nekom budućem razdoblju, javite nam se emailom na adresu iro@iro.hr s naznakom termina i datuma koji bi vam najviše odgovarali.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je otvoren za javnost i omogućuje besplatno korištenje pojedinih resursa, kao što je primjerice stručno obrazovno savjetovanje o studijskim mogućnostima, dok  određene pogodnosti mogu ostvariti isključivo pridruženi članovi kroz jednogodišnje članstvo. Pridruženim članom se postaje ispunjavanjem prijavnice za članstvo i plaćanjem godišnje članarine u iznosu 1.000 HRK. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. IRO svim svojim pridruženim članovima u sklopu godišnjeg članstva omogućuje sljedeće pogodnosti:

 • pohađanje samo jednog grupnog tečaja godišnje ili individualni tečaj od 4 sata engleskog dijela ili 3 sata matematičkog dijela priprema za standardizirane testove, uz plaćanje naknade troškova za održavanje pripremnog tečaja;
 • primanje tjednog e-mail glasila o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, o natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a;
 • posudbu literature iz knjižnice (priručnici, direktoriji sveučilišta, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu);
 • korištenje Interneta u IRO-u u uredovno vrijeme bez naknade.

 

Kako upisati grupni tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja u ukupnom iznosu (odaberite jednu od opcija):

TOEFL – Redovni tečaj

 • 1.600 HRK (ako imate knjigu “Longman Preparation Course for TOEFL Test”) ili
 • 1.850 HRK (ako nemate knjigu “Longman Preparation Course for TOEFL Test”).

TOEFL – Intenzivni tečaj

 • 1.000 HRK (ako imate knjigu “Longman Preparation Course for TOEFL Test”) ili
 • 1.250 HRK (ako nemate knjigu “Longman Preparation Course for TOEFL Test”).

Uplata vam jamči mjesto u grupi, a potrebno ju je izvršiti najkasnije 3 radna dana prije početka tečaja (ako još ima mjesta na tečaju). U slučajevima kada se grupa ne popuni, predbilježbe i uplate se uzimaju i nakon tog roka.

 

Kako upisati individualni / online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja

Cijena individualnog tečaja:

 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 4 školska sata nastave, ako već imate knjigu za TOEFL test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Cijena dodatnog individualnog sata za TOEFL tečaj (45 minuta) iznosi 280,00 HRK.

Za pohađanje tečajeva uplatu možete izvršiti na jedan od sljedećih načina:

osobno u IRO-u u uredovno vrijeme:

 • gotovinom
 • karticama (jednoobročno plaćanje): Premium Visa, Diners, MasterCard, VISA i Maestro
 • karticama (beskamatno obročno plaćanje): Premium Visa (2-3 rate), Maestro Privredne banke (2-3 rate) i VISA Privredne banke (2-3 rate)

uplatom na žiro račun (prije uplate molimo vas pročitajte upute za uplatu putem žiro računa).

Molimo da prije plaćanja pročitate informacije o povratu novca za izvršene uplate.

 

Plaćanje na žiro račun (uplate iz Hrvatske)

 1. Pod naziv primatelja upišite: IRO, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
 2. Pod broj računa primatelja upišite: Zagrebačka banka: 2360000-1101599897 (žiro račun)  ili IBAN: HR8023600001101599897
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 6. Pod opis plaćanja obavezno napišite TOEFL pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

 

Plaćanje preko IBAN-a (uplate iz inozemstva)

 1. Pod broj računa primatelja i naziv banke upišite:
  Zagrebačka banka d.d. Trg bana Jelačića 10, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA
  IBAN: HR8023600001101599897
  SWIFT: ZABAHR2X
  IBAN and bank account holder: INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA (Institute for the Development of Education), Trg Nikole Zrinskog 9, HR-10000 Zagreb, Croatia
 2. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod opis plaćanja obavezno upišite TOEFL pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonski, e-mailom ili osobno u uredovno vrijeme za stranke.

Povrat novca

Iznos povrata za članstvo i naknadu ovisi o tome u kojem trenutku član odustane od pripremnog tečaja.

Ako član odustane od pripremnog tečaja:

 • prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu;*
 • nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu* u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja te uplatiti samo iznos naknade tečaja. Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

 

*Iznos uplate za naknadu održavanja tečaja vraća se u cijelosti ako član nije koristio pripremnu literaturu. U slučaju kada se pripremna literatura ne može vratiti u prvobitno stanje, IRO zadržava naknadu nabave pripremne literature.

PRIPREMNI TEČAJEVI

PRIPREMNI TEČAJEVI