Kako najbolje iskoristiti posjet obrazovnom sajmu?

Kako najbolje iskoristiti posjet obrazovnom sajmu?

Vjerojatno ste već čuli da se ovih dana održavaju čak dva velika virtualna obrazovna sajma u organizaciji našeg Instituta: EducationUSA sajam visokog obrazovanja (21. rujna) i (13. listopada). Ako ste pratili naše objave, znate da će na tim sajmovima ukupno izlagati preko 70 obrazovnih institucija iz cijelog svijeta! Na EducationUSA sajmu očekuje vas preko 35 američkih sveučilišta i community koledža, a na SAS-u sveučilišta iz, naravno, Hrvatske, ali i iz Francuske, Austrije, Cipra, BiH, Srbije, Slovenije i mnogih drugih zemalja.

ŠTO NAKON PRIJAVE?

Vjerujemo da ste se već prijavili za naš sajam i pogledali video o tome kako sudjelovati na sajmu, međutim jeste li se zaista pripremili za sudjelovanje? Znate li kako razgovarati s izlagačima da biste maksimalno iskoristili vrijeme s njima i došli do najvažnijih informacija o studiranju na njihovoj instituciji? Ako je odgovor na ovo pitanje „Ne“, onda čitajte dalje, za vas smo pripremili popis pitanja koja možete postaviti izlagačima na virtualnim štandovima.

  1. NA KOJOJ LOKACIJI SE NALAZI VAŠE VISOKO UČILIŠTE?

Odlučili ste posjetiti zanimljivog izlagača iz SAD-a? Odlično, sigurni smo da ćete na štandu dobiti zanimljive informacije. No, SAD je velika zemlja, stoga se potrudite da saznate točnu lokaciju sveučilišta. Saznajte sve o kampusu i životu studenata na toj lokaciji.

  1. KOJE PROGRAME NUDI VAŠA INSTITUCIJA?

Neka sveučilišta nude samo preddiplomske programe, neka samo diplomske. Ako je riječ o veleučilištu, ono će nuditi stručne, a ne sveučilišne studijske programe. Od izlagača saznajte o kakvoj je instituciji riječ i nudi li programe koje vi planirate upisati.

  1. KOJE UVJETE TREBAM ZADOVOLJITI DA BIH SE PRIJAVIO/LA?

Ne zaboravite, uvjeti za upis u inozemstvu nisu jednaki onima za institucije u Hrvatskoj. Stoga je važno da od izlagača dobijete točne informacije o postupku upisa na odabrano visoko učilište i uvjetima koje je potrebno zadovoljiti da bi visoko učilište uopće razmotrilo vašu prijavu. Traži li institucija koja vas zanima položene standardizirane testove? I to možete saznati na virtualnom štandu.

  1. DOKAD TRAJU PRIJAVE?

U nekim zemljama prijave kreću u studenome, u nekima je krajnji rok za prijavu za neke programe već u siječnju, a u nekim drugima primjerice u svibnju. Svakako se raspitajte kod predstavnika visokih učilišta koji rokovi vrijede za njihove institucije.

  1. PLAĆA LI SE ŠKOLARINA ZA PROGRAM KOJI ME ZANIMA?

Mnoga sveučilišta naplaćuju školarinu za svoje programe, ali neka i ne, osobito ako je riječ o institucijama iz EU-a. Važno je znati postoji li školarina za studente iz EU-a te njezin iznos da biste na vrijeme mogli planirati financijske troškove tijekom studija.

  1. KOJE SU STIPENDIJE DOSTUPNE VAŠIM STUDENTIMA?

Ako vam je potrebna financijska potpora tijekom studiranja u Hrvatskoj ili inozemstvu, od izlagača na sajmu možete saznati i nudi li njihova institucija stipendije svojim studentima i, ako ne, gdje možete pronaći druge natječaje za stipendije koje se nude za studiranje u odabranoj zemlji.

Ovo je naš prijedlog pitanja za izlagače, ali vjerujemo da ćete i sami smisliti dobra pitanja uz pomoć kojih ćete doći do najvažnijih i najkorisnijih informacija na sajmu, zahvaljujući kojima ćete odabrati najbolju obrazovnu opciju za sebe.

Vidimo se na našim jesenskim sajmovima!

Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja u IRO-u i EducationUSA savjetnica

Anu možete posjetiti u uredu utorkom i srijedom od 9 do 13 sati ili četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete joj se javiti i mailom na iro@iro.hr i dogovoriti online individualno savjetovanje. Petkom od 11 do 12 sati obično je možete pronaći na Zoomu, kada možete s njom popričati o studiju u SAD-u bez dogovaranja termina. Poveznica za taj program pod nazivom Ask the Adviser je: https://us06web.zoom.us/j/87416220380.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr (Fb i Ig) i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o online grupnim savjetovanjima u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.

Vrijeme do EducationUSA sajma